23948sdkhjf

Svevia saneringsarbetar efter glasbruk

Svevia har fått ett uppdrag värt 4,7 miljoner kronor.

Svevia har påbörjat en schaktsanering efter ett gammalt glasbruk i Uppvidinge kommun. Uppdraget omfattar schakt, sortering av material samt transport till deponi och fyllning med morän.

Uppdragsgivare är Sveriges geologiska undersökning, och företaget började med projektet i oktober. Sedan starten har planen fått läggas om.

– Under arbetets gång har det visat sig att föroreningarna gått djupare ner än vad beräkningarna visade, men vi uppskattar att vi totalt kommer att schakta ur cirka 10 500 kubikmeter, säger Claes Dahrén, Svevia i en kommentar.

Man återanvänder det stenmaterial som överstiger 50 millimeter för ifyllnaden.

– I så stora stenar återfinns inte föroreningarna och eftersom det här är en mycket stenrik mark är det en god idé att återanvända materialet till återfyllnad. På så sätt kan vi minska de miljöbelastande transporterna av material avsevärt, fortsätter Claes Dahrén i pressmeddelandet.

Uppdraget är värt 4,7 miljoner kronor.

– Efter just glasbruk är det framför allt arsenik och bly som det finns höga halter av. Andra föroreningar är till exempel zink och arium. Det här glasbruket drevs mellan 1871 och 1969. På den här platsen har det visat sig att även mycket annat blivit dumpat genom åren. Vi har hittat både sopor, gamla skor och en hel framvagn från en lastbil, säger Claes Dahrén om att sanera vid glasbruket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Tio höjdare på veckans lista!
Baskontrakt för huvudstaden utdelat
Lägre orderingång än förväntat för Peab
Alla översiktsplaner ska bli digitala
Stabil orderingång och minskade försäljningsvolymer i Skanskas bokslut
Forskare ska närstudera gröna omställningen i norr
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094