23948sdkhjf

En bra introduktion – grunden till ett tryggt arbete

För att arbeta på ett tryggt och säkert sätt, är det viktigt med en bra introduktion. Inte minst som nyanställd. Därför har Arbetsmarknadens parter inom industrin tillsammans med Prevent tagit fram en guide som ska ligga till grund för en bra introduktion.

– Det är en ganska stor stressfaktor att vara ny på en arbetsplats. Du kan bli kognitivt överbelastad av alla nya intryck. Det kan också stressa att du inte är van vid arbetsmiljön och att det tar tid att bli en del av arbetsgemenskapen, säger Magnus Skagerfält på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Den framtagna guiden ska fungera som ett stöd för arbetsgivare för hur en bra introduktion ska planeras och genomföras. Magnus Persson på Teknikföretagen säger att den passar många olika verksamheter och yrkesroller.

– Det är en steg för steg-guide som tydliggör att arbetet med introduktionen börjar redan innan den anställda kommer på plats och fortsätter tills personen och övrig personal känner sig trygga och säkra.

Några av punkterna i guiden tar upp vikten av att noga gå igenom instruktioner, att förbereda utbildningar samt att följa upp hur allt har fungerat. Allt för att minimera risken för arbetsplatsolyckor och för att få medarbetaren att känna sig trygg och säker på sin arbetsplats.

Det är också viktigt att det finns tid för frågor och repetitioner. Att lära sig nya arbetsuppgifter och säkerhetsrutiner tar tid – och ska ta tid. Det ska därför inte finnas någon press på att lära sig allt på en gång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078