23948sdkhjf

Målet: återstarta svenska gruvan efter 44 år

Norconsult har tecknat ramavtal med Nordic Iron Ore AB och siktar på att återstarta gruvdriften i Ludvikaområdet – som varit avvecklad sedan 1979.

Målsättningen är att återuppta gruvproduktionen av järnmalmsfyndigheterna vid Blötberget, Håksberg och Väsmanfältet, vars potential kan vara betydande.

Vid en eventuell återstart kommer Nordic Iron Ore kunna producera järnmalmskoncentrat med ett mycket lågt koldioxidavtryck, tack vare elektrifiering. Det skriver Norconsult i ett pressmeddelande.

– Detta är ett unikt tillfälle för Norconsult att få möjlighet att följa med på resan från A till Ö vad gäller att planera och starta upp en gruvverksamhet. En mängd kompetenser behöver samverka för att nå fram till byggstart, säger Louise Sjögren, uppdragsledare på Norconsult med många års erfarenhet från gruvindustrin.

Under projektets gång kommer Norconsult agera huskonsulter under processens olika skeenden.

– Tanken är att vi går in i ett tätt samarbete med Nordic Iron Ore under flertal år fram över. Vi finns på plats i Ludvikaområdet och kommer kunna vara rådgivande på plats, säger Louise Sjögren.

Vidare skriver Norconsult att man genom samarbetet vill sätta Ludvika på gruvindustrikartan genom att förstärka den gemensamma gruv- och processtekniska kompetensen.

Avtalet stäcker sig tre år framåt med start i december 2022. Flera av de viktigaste delarna finns redan på plats, så som bearbetningskoncession och Miljötillstånd. Under de kommande tre åren är planen att produktionen i Blötberget ska inledas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Känslorna svallar på veckans lista
Nytt samarbete ska göra betong av havre
Byggföretagen efterlyser förlängning av branschskoleförsöket
Miljonprogrammets Trubaduren får nytt liv genom NCC:s renovering
Maskinia erhåller trippel ISO-certifiering
Svevia anställer ny chef för kompetensförsörjning
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.08