23948sdkhjf

Svevia stärker dammar

Svevia ska ha koll på både häckning och läckage när säkerheten ska höjas på två skånska dammar.

Perstorps Fastighet AB har gett Svevia i uppdrag att utföra säkerhetshöjande åtgärder på Håkanstorps mölledamm och Storedamm etapp 2, två vattenmagasin i ett skogsområde i Perstorp.

– Projektet handlar om ett planerat underhållsarbete för att säkerställa säkerheten på dammarna. För att inte vattnet ska erodera ur dammarna anlägger vi nya erosionsskydd. Vi förstärker alltså dammens konstruktion genom att klä den med stenmaterial i olika fraktioner och anlägga stödbankar, säger Fredrik Schéle, Svevia.

I uppdraget ingår också att anlägga ett dike för läckageuppsamling, Svevia ska också göra ett så kallat Thomsonöverfall.

– Det är en konstruktion eller metod för att kunna mäta och säkerställa dammens naturliga läckage. Innan arbetet påbörjades röjde vi undan växtlighet som börjat tränga sig på. När vi lämnar projektet ska vi återställa de skogsvägar som vi använt för våra transporter. Arbetet utförs inom ett fågelskyddsområde, så för att värna den biologiska mångfalden avbryter vi arbetet helt under den mest känsliga häckningsperioden.

Kontraktet är värt totalt cirka 14 miljoner kronor och arbetet beräknas pågå fram till hösten 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08