23948sdkhjf

Forskare tar stabil energi till avlägsna platser

Ett litet smart energisystem som drivs av sol- och vindkraft är forskarnas senaste utveckling vid KTH. En lösning med väte-lagring som tar stabil energiförsörjning till avlägsna platser utan att dieselgeneratorer behövs.

Traditionell vind- och solkraft har hittills varit otillräckliga för en stabil energiförsörjning på avlägsna platser. Dieselgeneratorer har varit lösningen för att generera större mängder av energi på dessa platser långt borta från de fasta stadsnäten, en lösning som påverkar både klimatet och den lokala ekonomin. 

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, beskriver nu hur ett hållbart elförsörjningssystem kan se ut. Det är forskaren Qianwen Xu, biträdande lektor i elkraftteknik vid högskolan, som visar att det är möjligt att lagra energi över tid genom att använda väte som en viktig komponent i lagringen. Detta sker i så kallade mikronät, som är ett litet samverkande energisystem där både vind- och solkraft kan utnyttjas.

Mikronäten kan i princip sättas upp var som helst. Energisystemet styrs bland annat genom realtidskoordinering för stabil elförsörjning under växlande väderförhållanden. Det finns också en hårdvarulösning med plug-and-play som förenklar installation och användning.

– Den designade förnybara energi-väte-mikronätlösningen kan placeras ut direkt på olika platser. Det kan utnyttja vind- och solkraft fullt ut och extra väte kan exporteras för användning inom industri och transporter, säger Qianwen Xu i ett meddelande på KTH:s hemsida.

Systemet kan också främja hållbara energiomställningar i städer. Ett annat projekt av Qianwen Xu pågår i Stockholm för implementering av mikronät för smarta byggnader i staden.

Förra året tilldelades Qianwen Xu förstaplatsen i Nordic Energy Challenge för mikronätlösningen. Att införa systemet ligger mellan ett och två år framåt i tiden.

– Jag har fått bra respons och många som är intresserade av att bygga den här lösningen, säger Qianwen Xu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078