23948sdkhjf

Intelligent teknik minskar underhåll på säkrare vägar

Förbättrat vägbygge kan minska gropar och underhållskostnader och leda till säkrare och mer motståndskraftiga vägar. Nu har forskare utvecklat en ny "intelligent packningsteknik" som integreras i en vägvält och i realtid kan bedöma kvaliteten på vägbaspackningen.

Dålig vägkonstruktion leder ofta till gropar och vägsättningar som kan orsakar däcksprängningar och strukturella skador på bilar och lastbilar och därmed utgöra risk för allvarliga olyckor.

Nu har ett forskarlag från University of Technology Sydney utvecklat en ny innovativa maskininlärningsteknik, som tillämpar Goldilocks-principen på vägpackningskvalitet. Tekniken bearbetar data från en sensor fäst på konstruktionsrullen.

— Vi har utvecklat en avancerad datormodell som inkluderar maskininlärning och stordata från byggarbetsplatser för att förutsäga styvheten hos packad jord med en hög grad av noggrannhet på en bråkdel av sekunder, så att vältförare kan göra justeringar, säger docent Bahzad Fatahi, chef för geoteknik och transportteknik.

Vägar är uppbyggda av tre eller flera lager, som rullas och komprimeras. Undergrundsskiktet är vanligtvis jord, följt av naturliga material som krossat berg och sedan asfalt eller betong ovanpå. Jordens varierande natur och fuktförhållanden kan resultera i under- eller överkomprimerat material.

Vi har utvecklat en avancerad datormodell som inkluderar maskininlärning och stordata Docent Bahzad Fatahi

— Precis som Goldilocks måste packningen vara "precis rätt" för att ge korrekt strukturell integritet och styrka. Överkomprimering kan bryta ner materialet och ändra dess sammansättning, och underkomprimering kan leda till ojämn sättning. Ett välkomprimerat flerskiktsvägunderlag ger en stabil grund och ökar vägens kapacitet att bära tunga belastningar. Lastbilar kan väga upp till 40 ton, så ett underlag av dålig kvalitet kan snabbt leda till sprickor och svaga punkter i asfaltytan, säger docent Bahzad Fatahi.

Forskningen, som nyligen publicerades i tidskriften Engineering Structures , tyder på att tillämpningen av denna teknik kan hjälpa till att bygga mer hållbara vägar som bättre tål svåra väderförhållanden.
Teamet tittar nu på att testa den nya tekniken på plats för olika mark- och rullförhållanden för väg-, järnvägs- och dammbyggnadsprojekt.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111