23948sdkhjf

Wästbygg Gruppen och Varberg Energi i nytt samarbete

Wästbygg Gruppen och Varberg Energi har nu enats om att bilda ett joint venture bolag för att bygga och driva två återbrukade vindkraftverk i Bäckagård, Tvååker och en ny solcellspark söder om Varberg.

Bolaget kommer att kallas Bäckasol AB och Wästbygg Gruppen kommer att vara majoritetsägare med 75 procent av aktierna, medan Varberg Energi äger resterande del.

– Vårt elområde och land behöver öka elproduktionen väsentligt för att möta framtidens efterfrågan av el när transport- och industrisektorn elektrifieras. Varberg Energi kommer att fortsätta bygga förnybar elproduktion och att i det här fallet få göra det tillsammans med en av våra kunder känns givetvis extra roligt, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.

Vindkraftverken och solcellsparken förväntas tillsammans producera cirka 12 GWh/år, varav Wästbygg Gruppen planerar att köpa runt 7 GWh för att täcka koncernens elkonsumtion. Båda vindkraftverken kommer från Nederländerna, där de har renoverats och färdigställts för att kunna användas i många år framöver.

Bäckasol AB har också ingått avtal med Varberg Energi om att driva vindkraftsanläggningen och solcellsparken samt sälja elen på Bäckasols vägnar. Upphandlingen kring val av leverantör för solcellerna pågår fortfarande, men parterna arbetar för att produktionen ska kunna starta så snart som möjligt.

Projektet är en del av en större satsning på att öka produktionen av förnybar energi i regionen och för att minska utsläppen av växthusgaser. John Nyberg, hållbarhetschef på Wästbygg Gruppen, berättar att klimatomställningen inte kan lösas av en enskild part, utan är en fråga man behöver samarbeta kring. 

– Därför känns det väldigt bra att vi har hittat denna samarbetsform med Varberg Energi. Det är ett fint kvitto på att hållbarhet kan skapa nya affärer för oss och som dessutom bidrar till vår och samhällets klimatomställning, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078