23948sdkhjf

Sandvik satsar på hårdmetallåtervinning

Sandvik inför ett nytt program för att kunna återvinna hårdmetallen i bergborrkronorna, ett initiativ som uppges gynna både ekonomin och miljön.

Företaget lanserar det man kallar branschens första återvinningsprogram för hårdmetallstift.

Programmet riktas till kunderna inom gruvindustrin och handlar om att återvinna alla borr-bits gjorda av volfram, ett sällsynt och ändligt material.

Tanken uppges vara att bidra till en förändrad användning av ett material som, om konsumtionen fortsätter som i dag, förväntas ta slut inom 40 till 100 år.

Programmet ska införas ”omgående” i Sverige, USA, Kanada, Australien och Sydafrika. Senare i år hakar Finland på och därefter följer resten av världen.

Vår bransch står inför en omställning med en aldrig tidigare skådad hastighet Jens Holmberg

Målet är att samla in 90 procent av företagets egna begagnade borrkronor år 2025, Sandvik noterar att förbrukade stift från andra tillverkare också ryms inom det nya återvinningsprogrammet.

– Vårt banbrytande opt-out-program stöder våra kunders strävan mot ökad hållbarhet och visar vårt engagemang för Sandviks ambitiösa hållbarhetsmål med halverade koldioxidutsläpp till 2030, säger Jens Holmberg, chef för Sandvik Mining and Rock Solutions Rock Tools-division.

Stiften ska återvinnas med en ny patentsökt metod och enligt Sandvik finns det många vinster att göra: förutom resursbesparingen ska det enligt företaget kräva 70 procent mindre energi och 64 procent mindre koldioxid att tillverka borrverktyg av återvunnen hårdmetall, även utsläppen avdikväveoxid uppges minska.

Sandvik anser att återvinning av hårdmetallstift är en viktig del i att göra gruvindustrin mer hållbar, och konstaterar att efterfrågan på vissa mineral kommer att öka stort under de kommande decennierna.

Företaget noterar också att det historiskt sett varit svårt att återvinna hårdmetall; insamlingen av förbrukade produkter har begränsats och hårdmetallutvinningen har varit besvärlig, ineffektiv och bidragit till en farlig arbetsmiljö.

Sandvik ser det nya återvinningsprogrammet som ett sätt att lösa dessa problem och kundresponsen beskrivs som ”överväldigande positiv”.

– Vår bransch står inför en omställning med en aldrig tidigare skådad hastighet. Återvinningsprogrammet är ett av många nya initiativ som man kommer att få se från Sandviks Rock Tools-divisionen framöver. Vi är en branschledande leverantör inom gruvdrift globalt, och vi måste göra allt som står i vår makt för att stödja och driva branschen framåt, säger Jens Holmberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11