23948sdkhjf

Lättnader i byggkrav kan bli verklighet för studentbostäder

Regeringen ger Boverket i uppdrag att ta fram förslag på lättnader i byggkraven för studentbostäder i syfte att minska kostnaderna och möjliggöra ett ökat och mer differentierat utbud.

Regeringen vill underlätta och sänka kostnaderna för byggandet av studentbostäder, och har därför gett Boverket i uppdrag att utarbeta förslag på betydande lättnader i byggkraven.

– Det behövs fler studentbostäder och regeringen vill göra det enklare och billigare att bygga efter studenters behov, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Boverket ska bland annat föreslå lättnader i byggkraven gällande lämplighet, tillgänglighet och användbarhet, regler för dags- och solljus samt skydd mot buller.

Förändringarna kan innebära att kraven på universell utformning begränsas till en del av studentbostäderna samt gemensamma utrymmen. Förslagen bör vara motiverade med hänsyn till byggkostnaderna och utan att kraven sänks mer än nödvändigt.

För att genomföra uppdraget ska Boverket samverka med studentorganisationer, bygg- och fastighetsföretag, funktionshindersorganisationer och andra berörda myndigheter.

Uppdraget ska redovisas till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet senast den 30 april 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078