23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Klipska hjärnor behöver kvalitetskaffe

Om du, likt oss, älskar kaffe är du förmodligen överens om att ingenting väcker dig bättre om morgonen än en varm kopp kaffe.

Anledningen till varför vi piggnar till efter en kopp kaffe har att göra med hur koffein lurar våra hjärnor. Inte bara är koffein hjärnstimulerande, men det blockerar också receptorer för adenosin – vilket ger dig bättre energi och förbättrar din mentala prestanda.

Med det sagt kan den där första koppen kaffe vara nödvändig för att din klipska hjärna ska få fungera. Naturligtvis, som med allt koffein, är måttlighet nyckeln. Om kaffe konsumeras i överskott kan koffeinet orsaka ångest, sömnproblem och hjärtklappning. Konsumeras det däremot måttligt, och om kaffe av hög kvalitet intas, kan det stimulera hjärnan och få dig att prestera bättre under arbetsdagen.

Kaffe stärker ditt fokus och håller dig vaken

Kaffe innehåller världens mest populära psykoaktiva ämne: koffein. Koffein är känt för att stärka ens koncentrationsförmåga och minska trötthet. När man konsumerar en kopp kaffe fastnar koffeinet på en signalsubstans, adenosin, i hjärnan. Detta ämne reglerar ens koncentrationsförmåga och sömn. Koffeinet som finns i kaffe blockerar denna signalsubstans, håller cellen vid liv och boostar därmed kroppens kognitiva delar!

Således bidrar de malda bönorna till att din klipska hjärna förblir klipsk. Men det räcker inte helt med att klunka i dig litervis av kaffe för att din hjärna ska fungera så bra som den måste. Här är det viktigt att komma ihåg att kvaliteten på kaffet också är viktigt. Låt oss ta fitness-trenden jordnötssmör som exempel. Alla burkar med jordnötssmör är inte lika nyttiga. Några är fyllda med socker och palmolja, vilket gör dem lika onyttiga som godis. Väljer man däremot kvalitets-nötsmör, precis som kvalitetskaffe, får man alla de hälsoaspekter som finns paketerade utan nackdelarna.

Drick måttliga mängder kvalitetskaffe

Nu har vi alltså kommit fram till att kaffe av bra kvalitet kan vara fördelaktigt för de flesta människor. Det gör att ens klipska hjärna förblir klipsk och att man kan prestera bättre under dagen. Men man får inte glömma att koffein också är beroendeframkallande. För mycket koffein kan vara skadligt, och därför är det viktigt att hålla sig till 1–5 koppar dagligen.

Vi vet hur problematiskt det kan vara att brygga en kopp kaffe till sig själv när man är hemma, åtminstone om man har en klassisk kaffekokare. Då föreslår vi att du överväger att införskaffa en kaffemaskin till en kopp, som brygger precis det – en enda kopp! Då kan du säga hejdå till överkonsumtion och/eller kaffesvinn och istället brygga en enda kapselkaffe när det passar dig och dina smaklökar. Håll kaffedrickandet måttligt så att din klipska hjärna kan hålla sig koncentrerad dagen ut utan att behöva utstå de nackdelar som för mycket kaffe kan leda till.

Sänd till en kollega

0.047