23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad innebär stamspolning?

Något som ofta rekommendera för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, det är att göra en regelbunden stamspolning. Men vad innebär detta och varför ska man göra en sådan?

Om vi först reder ut begreppet stamspolning, så innebär det helt enkelt att man spolar i de rör som oftast finns i fastighetens källare. Man spolar ur dem, och det ända ut till huvudledningen som oftast är på gatan utanför. Detta gör man för att man vill få bort fett, smuts, avlagringar samt annat som fastnat i röret.

När denna spolning görs, så används en speciell slang, som kallas rensslang. Den har ett kraftigt tryck på det vatten som kommer ur den. Om du har behov av hjälp med stamspolning, så kan du vända dig till Yawi Rör & Fastighetskonsulterna. Utöver att spola rören i källaren, så rensar man ofta även övriga rör som finns i fastigheten.

Varför är stamspoling så viktigt?
I en fastighet kan det förekomma att många spolar ner saker som inte ska spolas ner. Främst sker det i bostadsfastigheter. I köket så händer det ofta att man sköljer av i vasken så att en del av det åker ner i avloppet och vidare ut. I badrummet kan det förekomma allt från hår och hudavlagringar till kemikalier som åker ner i avloppet när man duschar.

Med tiden gör alla dessa saker som så att de täpper till avloppsrören som hör till fastigheten. Det bildas över tid en del fettavlagringar. I detta fastnar sedan allt hår, matrester med mera. Det blir till slut ett stort stopp av allt detta.

Som följd av att det blir ett stopp så kan det börja lukta illa från avloppet samt att vattnet slutar att rinna undan i handfat, vask eller golvbrunn.

Om du är ägare av en bostadsfastighet där detta sker, så kan hyresgästerna börja klaga. Det kan leda till att du gör olika avloppsrensningar som resulterar i tillfälliga lösningar. Det är då bättre att regelbundet göra en stamspolning helt enkelt.

När är det dags för en stamspolning?
Det finns en del varningstecken som kan visa på att det är dags att göra en stamspolning. Det kan vara just dålig lukt, att vattnet inte rinner undan som det ska och så vidare. Även stopp och översvämning kan förekomma som visar på att det är dags. Dock är det smart att göra denna stamspolning regelbundet oavsett om det finns problem eller inte. Så du bör se till att göra det minst vart femte år. Sedan beror det även på vad för skick som fastigheten är i. En del kan behöva oftare, andra mer sällan än vart femte år.

 

 

Sänd till en kollega

0.047