23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fönster för alla hus

Fönster är det första många ser när man tittar på ett hus, det ska gärna vara stora fönster eller fönster med lite annan form än det som är standard.

I en del rum passar det inte heller med vanliga standardfönster och ibland vill man ha ett fönster som lyfter rummet lite. Det måste också vara ett praktiskt fönster, exempelvis så vill många att även om fönstret har en annorlunda form måste det också gå att öppna.

Fönster är en ganska dyr investering i ett hus, speciellt om det är många fönster som ska bytas ut. Det ska hålla i många år och det är viktigt att man noga tänker igenom vad man vill ha för fönster och vilka egenskaper fönstret måste ha för att det ska vara funktionellt. Idag finns det mycket att välja på och valet är inte alltid helt enkelt, runda fönster är något som många tycker är snyggt och som passar i alla hus.

Att tänka på när du ska välja fönster till din bostad
Många gånger är det smidigast att välja ett fönster som passar där det gamla fönstret har suttit, då slipper man nya ingrepp i fasaden. Dock fungerar inte alltid det speciellt inte om man vill byta form på fönstret. För att undvika att något blir fel eller att man har tagit fel mått där fönstret ska sitta kan man anlita en professionell hantverkare som hjälper till med det. Det är också att rekommenderat att man anlitar en hantverkare för installering av fönsterna. Anledningen till det är att fönstret behöver installeras korrekt för att dess egenskaper ska fungera och om något blir fel är det hantverkaren och dennes firma som står till svars.

Man behöver också fundera på om man vill beställa omålade eller färdigmålade fönster. Det är billigare med omålade fönster som man själv målar i efterhand dock så är frågan om det är så smart. Det tar väldigt lång tid att måla sina fönster själv och färgen håller sällan så bra som den fabriksmålade färgen.

Tänk på placeringen av dina fönster, det finns kanske rum där ett mindre fönster passar bäst eller ett rum där det kan passa med fönster i annan form. Om du känner dig osäker på placeringen och formen av dina fönster så ta hjälp av företaget du beställer dina fönster från. De kan hjälpa dig att ta fram förslag för just din bostad.

Öppningsbara fönster eller inte
Huruvida man vill ha fönster som går att öppna eller inte är en smaksak dock behöver minst ett fönster i varje rum vara helt öppningsbart. Det är en säkerhetsfråga som handlar om att det måste finnas en flyktväg i varje rum om det skulle uppstå en brand. Det är billigare att välja fönster som inte går att öppna så vill man kan man ha några som är öppningsbara och några som inte går att öppna.

Välj med omsorg vilka fönster som ska vara stängda och vilka som ska vara öppningsbara. Det finns öppningsbara fönster med olika lösningar på hur de öppnas, ska de vara överhängda eller ska det vara vridfönster? När man väljer olika hängningar på sina fönster får de också olika stilar. Ett vridfönster är exempelvis lätt att putsa och ställa i vädringsläge medan ett sidohängt fönster är vackert och klassiskt. 

Ska man välja 2 eller 3 glas fönster?
Hur många luftspalter som skapas beror på hur många glas som finns i fönstret. Ju fler glas desto fler luftspalter. Tidigare krävdes det alltid 3-glasfönster för att hålla isolervärdet på en bra nivå, men efter att isolerglas blev mer eller mindre standard är det inte lika viktigt längre. 

I de flesta fall brukar man säga att det räcker alldeles utmärkt med att välja ett 2-glasfönster, det är betydligt dyrare med ett 3-glasfönster och många gånger helt i onödan. Förr krävdes det 3-glasfönster för att isolera huset men numera stämmer inte det såvida man inte väljer fönster som inte är en energiglas modell.

För fönster som är väldigt utsatta för väder och vind eller som är riktade mot en trafikerad gata kan dock ett 3-glasfönster vara det bättre valet.

Runda fönster
För att ge bostaden ett unikt utseende och för att skapa lite karaktär på huset kan runda fönster vara pricken över i:et. De passar fint i både nya och äldre hus och lyfter ofta husets andra fönster. Nu finns det också runda fönster som är öppningsbara vilket är en stor fördel om man till exempel väljer ett runt fönster till sitt badrum. Du kan välja fina och exklusiva handtag som låser ditt fönster i rätt position. 

Det finns många val även när det gäller runda fönster, man kan få sitt fönster i många olika läckra färger och man kan också få en helt egen NCS nyans. Allt för att det ska matcha just ditt hus perfekt.  

 

 

Sänd till en kollega

0.108