23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

God ventilation – viktigare än man kan tro

I alla olika byggnader kan mögel kan bli ett problem. Därför gäller det att ta tag i problemet i tid för att det inte ska bli på tok för stort och ohanterbart. Om man upptäcker mögel i ett tidigt stadie kan en avfuktning eller luktsanering räcka, men när möglet har börjat sprida sig kan den enda lösningen vara sanering av mögel. Att bara avfukta räcker inte om möglet är mycket utbrett.

En mögelsanering tar bort det mögel som har fått fäste i byggnaden, men det finns alltid en risk att möglet får fäste igen om grundproblemet inte åtgärdas. Därför är det viktigt att börja i rätt ände. Mögelsporer finns överallt och sprids via luften. Mängden mögelsporer som finns i luften beror på vilken årstid det är och allra mest är det under sensommar och höst. Sedan 2007 har avfuktningsteknik jobbat med flertalet åtgärder inom området och man har en bred kompetens när det gäller mögelsanering och ventilation.

Mögelsporer trivs allra bäst i fuktiga miljöer och när de träffar en yta fäster sig sporerna om det råder rätt förhållanden. Fukt, värme och näring är det som krävs för att mögel ska fästa. Fortsätter dessa gynnsamma förhållanden för möglet så bildas det så småningom ett mycel som sprider sig över ytan. Senare bildas en sporbärande struktur och då sprids sporerna snabbt i luften, med snabbväxande mögel som resultat.

Det absolut viktigaste för att undvika att mögel får fäste är att ha tillräckligt med ventilation i byggnaden. Men inte nog med det, ventilationen måste vara anpassad efter byggnadens förutsättningar. Dålig ventilation leder ofta till att fuktnivån blir för hög. Då kan det vara bra att använda en avfuktare i byggnader. Det är bra om man vill förebygga att det möglar, eller om möglet inte har spridit sig så mycket.

Vid en mögelsanering används i regel ozon eller kemikalier, men i vissa fall används båda metoderna. Det första som görs vid en mögelsanering är att undersöka vad som orsakar möglet och att mäta luftfuktigheten. Om mögelangreppet är kraftigt så måste isolering, bjälklag, innerväggar och annat i konstruktionen undersökas för att se vad som måste saneras. Här kan det ibland hjälpa med en luktsanering beroende på hur stort problemet är.

Ventilation behövs i ett hus för att vi ska må bra samt att byggnaden ska må bra. Normalt sett sover man bättre i ett väl ventilerat hus och man slipper att det luktar instängt, ett varningstecken är om någon i familjen ofta klagar på huvudvärk på morgonen eller ofta är onaturligt trött. Därför kan det vara bra att ta hjälp med ventilationen i villor för att kunna genomföra rätt åtgärder för att minska trivselfaktorn för möglet.

Sänd till en kollega

0.031