23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Klinker - inte bara i badrummet

När man hör ordet klinker är ofta det första man tänker på att man har ett klinkergolv i sitt badrum - men det finns många andra användningsområden du normalt inte tänker på. Det finns många som använder klinker i till exempel hallen då det är lätt att hålla rent och fräscht. Ett plus kan även vara att ha golvvärme under klinkergolvet i hallen för att snabbt torka upp efter våta skor eller kanske ett droppande paraply.

Inomhus eller utomhus

Klinker finns i många olika färger och former och du kan se mer här om vilka olika sorters klinker som finns. Det finns många fördelar med klinker och det främsta är naturligtvis att det är extremt hållbart och därmed blir det billigt i längden att lägga ett klinkergolv. Det blir också allt mer vanligt att ha klinker utomhus, vilket kan lyfta din uteplats eller altan till en högre nivå. Alltid när du köper och lägger kakel eller klinker är det viktigt att se till att de som säljer eller lägger golvet är behöriga och följer de riktlinjer och lagar som finns.

Då klinker kommer i många olika material, former och färger är det bara din egen fantasi som kan sätta gränser för de olika möjligheter som finns. Vill du ha ett stilrent klassiskt marmorliknande golv eller är du mer sugen på ett färgglatt, tufft och modernt golv? Vill du ha det inomhus, utomhus, på golvet eller på väggen? Allt är möjligt. 

Lätt att underhålla

Utöver att det är snyggt och smidigt med klinker så är det extremt lätt att hålla rent och att underhålla det. Det enda som behövs är oftast en mopp och ett bra rengöringsmedel som är gjort för golv. Du bör dock undvika en för hård borste som i vissa fall kan repa ytan. Ifall du fått något som fastnat på din klinker så kan du med fördel använda ett rakblad och försiktigt skrapa bort det. Det som kanske är mest jobb att underhålla med kakel eller klinkers är fogarna, som behöver rengöras ibland. 

Kakel och klinker i forna Egypten

Redan på 1300-talet före Kristus använde de kakel och klinker för att bygga hus i Egypten. Detta för att kakel är lika hållbart och funktionellt som dekorativt, vilket lever kvar än idag. Ordet “keramik” kommer från grekiskans “keramos” och betyder lera eller lergods och är då relaterat till att det måste brännas eller att bränna saker. Forntida kakelplattor har hittats i världens alla hörn, från Babylon till Mesopotamien, i Tunisien,Turkiet, Kina, Korea och Japan med flera. Detta visar på att det är ett material som använts i årtusenden och är lika populärt idag som då.

Sänd till en kollega

0.031