23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så här fungerar inkomstförsäkringar för egenföretagare

Om du driver en entreprenadfirma vet du att det kan vara väldigt givande och ge en viss mån av frihet. Men som med allt egenföretagande finns det alltid en rädsla över vad som kommer att hända om något går fel. Särskilt om du spelar en nyckelroll på företaget eller jobbar helt själv.

Vad händer till exempel om du blir sjuk och måste sluta jobba helt under en period? Måste du överleva på en mycket låg eller kanske till och med vara helt utan inkomst? Det är här som inkomstförsäkring för egenföretagare kommer in i bilden.

Ett tillägg till a-kassan

En egenföretagare kan vara medlem i en a-kassa och det ger ett bra grundskydd. Från a-kassan kan du få ersättning för 80 procent av din lön, baserat på den senaste taxerade inkomsten. Det finns ett tak som gör att du totalt kan få ut en maximal summa varje månad. Vad ersättningstaket ligger på beror på vilken a-kassa du är medlem i, men det är vanligt med högst 20 000 kronor i månaden före skatt.

Om du har en lön över 33 000 kronor i månaden innan skatt brukar det löna sig med en inkomstförsäkring. Den här formen av försäkring finns till för att personer som har haft högre inkomst ska komma närmare den lön som de hade som yrkesverksamma.

Genom en inkomstförsäkring kan få 80 procent av din nuvarande lön och behöver inte klara dig på a-kassans lägre ersättning. Det går även att teckna en tilläggsförsäkring till inkomstförsäkringen, för att få en ännu högre ersättning om du har haft högre lön än vad inkomstförsäkringen omfattar.

Inkomstförsäkringen kan även betala ut under en längre period än a-kassan. En a-kassa har 300 ersättningsdagar åt gången och inkomstförsäkringen betalar ut det högre beloppet under samma period. Men om du har tecknat en tilläggsförsäkring kan du få samma nivå av ersättning under en längre period än 300 dagar.

Viktigt att veta

Precis som för anställda är både a-kassan och inkomstförsäkringen inkomstbaserad. Det är därför viktigt att du som egenföretagare tar ut regelbunden lön ur ditt bolag. Din ersättning beräknas inte på utdelning av vinster utan är endast baserad på inkomst.

I regel har alla inkomstförsäkringar en kvalifikationstid. Det innebär att du måste ha varit medlem i en a-kassa under en minimiperiod innan du har rätt till ersättning från din försäkring. Har du rätt till ersättning från a-kassan brukar du även vara kvalificerad för ersättning från din inkomstförsäkring.

Många fackförbund erbjuder inkomstförsäkring som en del av deras medlemsavgift. Eftersom du även som egenföretagare får flera fördelar genom att vara med i facket kan det vara en bra idé att bli fackmedlem.

Sänd till en kollega

0.016