23948sdkhjf

INTERMAT: Heracles tog tag i saken själva

Ny teknik kan vara svår att sälja in. Innovationsteamet på Heracles Robotics hoppade därför över det steget – de började använda tekniken själva i stället, som entreprenörer.

Paris. Automation har blivit en allt hetare fråga. Maskintillverkarna har funderat och testat men tekniken har inte riktigt fått fäste på marknaden.

I Frankrike tog tre män en helt annan väg – i stället för att ta fram tekniken och sälja in den började de helt enkelt använda den själva, som entreprenörer.

På Intermat ska Heracles Robotics visa hur de går till väga när de låter maskinerna köra själva på uppdrag de utför åt beställare.

Företaget har arbetat i tre år för att ta fram tekniken och under det senaste året har man också kunnat börja jobba.

– Vi har två maskiner som vi utrustar, kunden får sedan säga vad han vill ha utfört, vi ger systemet rätt data och sedan kör maskinen själv, förklarar Nicolas Hoffman, doktorand i robotisering och en av de tre bakom konceptet.

Maskinen ska alltid arbeta på ett optimalt sätt, den kan också arbeta dygnet runt, sju dagar i veckan, fortsätter han.

– Projektmålen läggs in i systemet, man kan till exempel ange två punkter som det ska grävas mellan.

Maskinen får en ”låda” bakom förarplatsen, den utrustas med sensorer, lidar och en server blir också inblandad, förklarar Nicholas Hoffman.

I dagsläget är systemet gjort för en maskin men tanken är att utveckla det så att flera maskiner kan arbeta tillsammans – till exempel så att en grävmaskin kan lasta en lastbil.

– I teorin kan vi utföra alla slags jobb men vi ser en poäng att inte jobba i städer till exempel, säger Nicholas Hoffman.

Maskinen har också försetts med en kamera som kan känna igen människor och därmed minska risken för olyckor, förklarar han.

Företaget har i dagsläget två maskiner, en grävmaskin (Cat 323) och en bandschaktare (Cat 973).

– I vår kommer vi att ta in ytterligare en maskin, säger Jean-Charles Le Floch, en annan av männen bakom Heracles Robotics.

Han är ingenjör och har arbetat mycket med anläggningsarbete. Det var han som startade företaget tillsammans med Silvere Faucon, som är expert på 3D-modeller.

Jean-Charles Le Floch ser stora möjligheter i att låta maskinerna jobba på egen hand.

– Jag har arbetat mycket med massförflyttningar och ville se ett mer industriellt system, jag letade lösningar men hittade inga, maskinerna var inte redo för det – då.

– Vi vill visa att vi har en lösning, det här inte bara ett koncept för framtiden – det är fullt funktionellt redan nu, säger Jean-Charles Le Floch

Under Intermat kommer man att visa systemet på två stora skärmar och förhoppningsvis också kunna erbjuda en fjärrdemonstration.

Intermat arrangeras den 24-27 april i Paris

Artikeln är en del av vårt tema om Intermat 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078