23948sdkhjf

Byggjättar positiva efter samtal om bostadskris

Både NCC och Skanska välkomnar regeringens förslag om blocköverskridande samtal kring problematisk bostadskris.
Regeringen öppnade på onsdagen för förhandlingar med alliansen om nya politiska lösningar på bostadsbristen , en nyhet som omedelbart välkomnas av byggjättarna:

– Vi välkomnar en blocköverskridande politik. Det är helheten som nu måste upp på bordet – såväl hinder och flaskhalsar i nyproduktionen, som hur man kan skapa större rörlighet i befintligt bestånd genom att se över ränteavdrag, uppskovsregler, flyttskatter och hyresreglering, säger Peter Wågström, vd på NCC, till Svenska Dagbladet, SvD.

Även Skanska välkomnar möjligheten till en reformering av bostadspolitiken.

– Det är svåra politiska beslut som måste fattas, vilket kräver blocköverskridande lösningar. Det handlar dels om att få fart på flyttkedjorna i befintligt bestånd och dels om att korta tiden mellan idé och färdig bostad i nyproduktionen, säger Anders Danielsson, vice vd vid Skanska, till SvD.

Danielsson påpekar att det går att driva upp produktionstakten genom att planera mycket nyproduktion samtidigt, i dag är det vanligare att planera ”frimärksstora” områden. Byggprocessen kan också förenklas genom repetitivt utformade moduler. Enligt Skanska är det dock bristen på byggbar mark med utbyggd infrastruktur till rätt pris som är den enskilt värsta flaskhalsen.

– Jag tror inte på kortsiktiga subventioner, det viktiga är att man nu kommer överens om långsiktiga spelregler för byggföretagen, säger Danielsson.

NCC:s Peter Wågström nämner andra kapacitetsbegränsande flaskhalsar – till exempel brist på el- och rörinstallatörer, men också behovet av arbetsledare.

– Man kan förstås också tänka sig att utländska byggföretag kommer in i Sverige mycket mer än hittills, men så länge varje kommun kan ha särskilda regler för nybyggnation är det osannolikt att det blir så, säger han till Svd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095