23948sdkhjf

Studenternas uppfinning ska underlätta för kranförare

Universitetsstudenter tar fram ny lösning för bättre kommunikation mellan kranförare och markfolk.
En ny lösning för bättre kommunikation mellan kranförare och markfolk gick nyligen till final i Venture Cup, en tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag.

Idéen går under namnet Kranplan och har utvecklats av studenterna Albin Lindberg, Josefin Blomberg och Ellinor Emilsson på civilingenjörprogrammet vid Luleå tekniska universitet.

– Vi ser att byggprocessen kan förbättras avsevärt genom en god planering och kommunikation med kranen och kranföraren, säger utvecklarna i en gemensam kommentar.

Kranplan är ett serviceerbjudande till kranuthyrningsföretag i form av en app för kontroll, kösystem och kommunikation för en effektivare krananvändning och bättre flöde i byggproduktionen. I appen kan medarbetarna lägga in uppdrag, som kranföraren sedan kan sortera efter prioritetsordning.

Vid Luleå tekniska universitet gläds lärarna över den uppmärksamhet som konceptet har fått. Appen är fortfarande under uppbyggnad, men målet är att få ut en produkt på marknaden.

– Detta visar att våra studenter ligger väldigt nära arbetet inom byggbranschen när man kan utveckla sådana här koncept, säger Jarkko Erikshammar, adjungerad universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitet, i en kommentar på universitetets hemsida.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062