23948sdkhjf

Ursprungsmärkning av drivmedel på gång

Regeringen förbereder lagförslag.
En färsk granskning från organisationen Gröna bilister visar att drivmedelsbolagen redovisar olika information och på olika sätt när det gäller ursprungsmärkning av drivmedel. Till exempel redovisar St1 både råoljans ursprungsland samt vilket oljefält den kommer ifrån och Preem har Svanenmärkt sin Evolution diesel, vilket bland annat garanterar viss klimatnytta och att palmolja inte används som råvara. Men Gröna Bilister menar att detta inte är tillräckligt:

– Det börjar bli uppenbart att bolagen inte har viljan att redovisa all information de har på ett enhetligt, lättillgängligt sätt, hävdar Per Östborn, som menar att behovet är stort av en standardiserad märkning vid pump.

Men under ett seminarium i Almedalen meddelade Karin Svensson Smith (Mp), ordförande i Trafikutskottet, att regeringen nu förbereder ett lagförslag om drivmedelsmärkning vid pump. Drivmedlets klimatpåverkan i livscykelperspektiv ska anges, liksom andelen förnybar råvara. Dessutom ska viss annan hållbarhetsinformation ges.

– Gröna bilister ser gärna att en ursprungsmärkning också införs, fortsätter Per Östborn.

– Men informationen som ges om ursprungsländer och råvaror måste vara enkel att ta till sig, trots att frågan är komplex.

Enligt Gröna bilister är drivmedelsbranschens främsta invändning mot att redan nu införa ursprungsmärkning att det ännu inte finns något internationellt system för att spåra råoljan till dess källa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078