23948sdkhjf

Hiab satsar på virtuell verklighet

VR-glasögon kopplade till kameror ska förbättra förarmiljon och öka säkerheten för timmerbilsförare.
Det var under Bauma-mässan i Tyskland som skogskranstillverkaren Hiab för första gången visade upp sitt "HiVision-system" där timmerbilsförare ges möjlighet att styra virkeskranen från passagerarsätet och därmed slipåa att kliva över i kranhytten. Allt med hjälp av fyra utplacerade kameror och VR-glasögon.

Under mässan Elmia Lastbil, som pågår 24-27 augusti, kommer besökarna att få testa på tekniken.

— Bakgrunden till konceptet är att vi ville förbättra förarmiljön och framför allt öka säkerheten. För oss är det prio ett, säger Hans Vinscher, business manager för Hiab i Sverige och Norge, i ett pressmeddelande från Elmia.

Det är framför allt hoppandet mellan lastbilen och kranhytten som blir överflödigt med hjälp av VR-glasögonen. I stället för de tidsödande, och understundom riskfyllda hoppen mellan förarsätet och kranhytten sätter föraren sig i passagerarsätet, fattar särskilda manöverspakar och tar på sig VR-glasögonen. Enligt Hiab skapar de fyra kamerorna tillsammans en realistisk 240-gradersvy för användaren.

— Testerna i såväl Sverige som Finland har utfallit mycket positivt. Vi hade kanske förväntat oss en längre tillvänjningsfas, men förarna som provat har anammat systemet så gott som omgående, säger Hans Winscher.

Förare utrustade med VR-tekniken tenderar att köra något hårdare än normalt.

— Vi har märkt en tendens att förarna kör något hårdare än normalt. En avfjädrad kranhytt skakar till om stockarna råkar slå emot. Styr du kranen från lastbilshytten uppstår ingen fysisk kontakt. Du sitter dessutom i en tystare miljö. Det bidrar säkert till att man omedvetet kör lite tuffare, säger Hans Vinscher.

Enligt Hiab gör det tredimensionella styrsystemet att kranhytten blir överflödig.

— Det är oerhört viktigt att ta hänsyn till miljön och minimera skadorna på marken. Jakten på kilon pågår oavbrutet. I det här fallet skalas det av flera hundra kilo på en gång i och med att kranhytten inte längre behövs, säger Hans Winscher.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064