23948sdkhjf

Fredrik fick blodad tand

Dubbla GPS:er, laser och totalstation på en liten kompaktlastare? Som man sen hyvlar med? Fredrik Bergström tvekade inte och nu behöver han bara trycka på autoknappen så sköter bladet sig självt.

Kungsbacka. Fredrik Bergström på 13 man starka Fredriks Marktjänst i Kärna nära Marstrand föredrar mindre maskiner, den största maskin han äger är en 16 ton tung grävmaskin.

– Jag har aldrig köpt stora grejer, med mindre maskiner blir det inte lika stora investeringar och de drar mindre bränsle.

När han skulle köpa en hyvel var siktet därför inställt på de minsta modellerna.

– Men det är svårt att få bra kapacitet på en liten hyvel, jag ville ha mer.

Han råkade då se en youtubefilm från Danmark där en liten kompaktlastare försetts med hyvelblad. Han bestämde sig direkt för att köpa en likadan.

– Kompaktlastaren har jättebra kapacitet jämfört med en liten hyvel.

Han nöjde sig dock inte med en liten maskin med stor kapacitet utan gick minst sagt all in när det gällde att förse maskinen, en Caterpillar 259B på fyra ton, med maskinstyrning. Den har fått Trimbles maskinstyrningssystem GCS 900 och använder både GPS, laser och totalstation.

– Från början köpte jag bara GPS och lasermast, jag tänkte köra med laserförstärkt GPS eftersom noggrannheten i plan inte måste vara lika exakt som när det gäller höjden.

Genom att hålla koll på de plana ytorna med GPS och på höjden med laser skulle noggrannheten vara säkrad tänkte han. Men små maskiner får ofta uppdrag på trånga ytor i stan, där de är avsevärt effektivare än en grävmaskin. Stadsarbete innebär höga hus som stör GPS-signalerna, och Fredrik insåg att han nog behövde totalstation också – åtminstone ibland.

– Först tänkte jag att jag kunde hyra en vid behov, men sen såg jag att det blir rätt oflexibelt, jag vill kunna göra jobbet direkt utan att vänta på utrustningen. Därför köpte jag en totalstation, när vi kör mot den får vi en noggrannhet på 3-5 millimeter.

Hyvling kräver normalt en skicklig och erfaren förare, Fredrik ville att även de som saknar stor rutin skulle kunna utföra jobbet och ambitionen var därför att göra maskinen så lättanvänd som möjligt. Han lyckades.

– Nu räcker det att trycka på autoknappen så styr bladet efter den digitala modellen, föraren behöver nästan bara köra fram och tillbaka.

– Det går så klart också att köra maskinen manuellt, tillägger han.

Föraren har dessutom Fredrik i ryggen även om han befinner sig många mil bort, systemet kan fjärrsupportas, det går att gå in i det från kontoret och lägga till eller hämta information.

– Både jag och Sitech kan nå systemet på distans, det enda som kan hända är om internet inte funkar.

Fredrik Bergström har investerat totalt 1,7 miljoner kronor i maskin och maskinstyrning. Han valde att förse kompaktlastaren med alla system direkt från fabrik.

– Det blev både enklare och säkrare.

Han köpte lastaren i fjol höstas, men kunde inte använda den alls under den ovanligt snötyngda vintern.

– Men nu har vi kört den sedan mars.

Som entreprenör har han en hel del maskinköp bakom sig, och det är inte alltid satsningarna går hem.

– Det är första gången jag haft jättehöga förväntningar på en maskin, men där jag sedan fått se dem överträffas. Sitech har dessutom varit helt grymma med sin support vilket givetvis är jätteviktigt när man som entreprenör köper ett maskinstyrningssystem. Dem har jag kunnat ringa oavsett om det varit dag, kväll eller helg.

Maskinen har ett hvyelblad och ett schaktblad.

– Med dozerbladet blir det en minibulldozer, kommenterar Fredrik Bergström.

Han använder den för allehanda jobb, att göra parkeringsytor, bredda vägar med mera.

– Nyligen har jag använt den på ett nybygge i oljehamnen, jag skulle asfaltera runt ett ställverk för Peabs räkning och ytan var för plan så vattnet kunde inte rinna av. Då mätte jag in ytan, gjorde en 3D-modell som jag sedan satte in i maskinen och kunde göra jobbet exakt med alla fall. Jag kunde också räkna ut hur mycket grus som måste läggas på, och använda det befintliga materialet som grävdes ur till det.

Det är inte vanligt att förse en så liten maskin med så mycket styrning. I Fredriks fall föll det sig dock naturligt. Det som skiljer honom från de flesta andra entreprenörer är nämligen ett glödande intresse för mätning.

– Jag erkänner att jag är galen, ler han

Det började för ungefär tio år sedan, när Fredrik jobbade på Ikea-bygget i Bäckebol. I sin grävmaskin fick han ögonen på en utsättare som sprang runt i schakten.

– Jag kunde inte låta bli att springa efter, säger han.

”Stalkningen” fick effekt, utsättaren delade med sig av sina kunskaper och Fredrik var fast.

– Jag började hålla på med mätning vid sidan av, satt på nätterna och läste på och skaffade alla programvaror.

Han fortsatte driva sin firma, men började extraknäcka som utsättare på konsultbasis. För 4-5 år sedan tog han det hela ett steg längre, skaffade maskinstyrningssystem, GPS:er och började bygga digitala 3D-modeller.

– Jag blev otroligt biten av att man kan sitta hemma på kontoret och göra digitala CAD-modeller som man sedan kan lägga över i grävmaskinen och göra verklighet av med en noggrannhet på 3-5 centimeter.

Han använde tekniken själv, men byggde – och bygger fortfarande – modeller åt andra.

– Man behöver ju aldrig åka ut till byggplatsen själv, jag får en ritning på mejlen, använder standardkoordinater och kan sedan sätta in punkter, linjer och bakgrunder och bygga upp maskinstyrningsmodellen. Just nu gör jag modeller åt byggen i Norrtälje och Enköping.

Fredrik Bergström kör genomgående med Trimble i sina egna maskiner. I sin konsultverksamhet har han dock specialiserat sig på att kunna arbeta med alla de större systemen på marknaden.

– Tyvärr finns det ingen standard på det här området, så alla använder olika filformat och alla fungerar olika. Det är synd, alla bygger in sig i sitt eget system.

Han har specialutrustat sin maskin, han utför alla mätningar, gör terrängmodeller, genomför jobbet och kan sedan kontrollera att det blev rätt och ge kunden utförliga rapporter med mera.

– Jag tror inte att det är något som passar alla, man måste nog vara en riktig mätnörd för det. Men det krävs maskinstyrning genom hela kedjan, och det behöver inte vara så avancerat om man inte vill, prata med en leverantör och lägg in en maskinstyrningsdel, en enkel GPS eller en totalstation, det blir mycket enklare med styrning.

Det blir dessutom roligare, fastslår Fredrik Bergström.

– Kompaktlastaren är helt klart den roligaste maskinen jag har, min maskinist får aldrig vara i fred - jag vill också köra!

—————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156