23948sdkhjf

Mäktigt uppdrag i Mali

Skorpionerna är bara en del av hotbilden när svenska militära förband ska bygga en camp för 300 personer i ett konfliktfyllt Mali. Bepansrade hjullastare och fjärrstyrda grävmaskiner är redan på väg, i november ansluter maskinförarna.

Eksjö. Utbildningen av maskinförare i Eksjö har ett mycket konkret syfte denna höst. Sverige ska bidra militärt till en insats i det västafrikanska landet Mali och maskinförarna kommer att spela en viktig roll i detta arbete. Tanken är att stabilisera området, stötta regeringens försök att återfå kontrollen i landet, skydda civila och FN-personal samt förbereda för en kommande humanitär insats. Göta ingenjörregementes bidrag går ut på att skicka ner mannar och maskiner som sedan ska förvandla det som i dag mest är sand till en camp i Timbuktu.

– Vi ska bygga en camp för 300 personer, med bostäder och skyddsvallar för de FN-styrkor som sedan ska vara där, förklarar Bo-Anders Jansson, ställföreträdande regementschef.

Eksjöregementet bidrar med 60-70 man som åker ner till Mali i början av november. Byggarbetet lär ta flera månader och arbetet ska ske dygnet runt.

–Vi kommer att få använda belysningsmaster, alla arbeten kan dock inte utföras i mörker, säger Gunnar Gustafsson, plutonchef för Maskinplutonen.

Han väntar sig en stor sandig plan, kanske med någon enstaka buske.

– En bulldozer har gått över den så vi lär få börja med att köra väghyvel.

Så fort det är möjligt ska man ta in en betongbil och gjuta plattor för de temporära tält som ska uppföras.

Militären har koll på det mesta, logistiken kan dock bli en nagelbitare. Maskinerna går på båt från Halmstad till Dakkar, sedan direkt via landsväg till Timbuktu.

– Men sedan är det ett hundratal mil kvar, på mycket dåliga vägar.

Vägen korsar floden Niger tre gånger, och det enda sättet att ta sig över är en färja som rymmer en maskin i taget, säger Gunnar Gustafsson.

– Det lär ta en timma tur och retur, så jag hoppas att alla maskiner tar sig fram!

Flera av maskinerna är redan nedpackade och på god väg till Afrika när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i Eksjö. Det svenska regementet bidrar med splitterskyddade hjullastare, fjärrstyrda och splitterskyddade grävmaskiner samt ett par splitterskyddade lastbilar.

Till det kommer också ett antal norska maskiner, bland annat en Hitachi grävmaskin på fem ton, en L180 Volvo hjullastare och en splitterny väghyvel från Volvo, en mobil kran, ett krossverk och ett sållningsverk, vattenborrutrustning samt en teleskoplastare.

De militära maskinerna är ofta bepansrade, de måste dock tåla mer än de civila även under den hårda ytan.

– Vi har krav på alla vätskor, maskinerna måste dessutom klara sämre bränsle, säger Gunnar Gustafsson

De norska maskinerna skiljer sig en del från de svenska, de norska går till exempel på flygfotogen, ett generellt krav inom det norska försvaret.

– Våra maskiner kan göra det i nödfall, men vi är inställda på att klara oss på sämre diesel, säger Gunnar Gustafsson.

Det är första gången svenska trupper gör en insats av det här slaget.

– Det är länge sedan vi jobbat med den här typen av fältresurser utomlands, vi har inte byggt en camp med svenska förband sedan Bosnien, säger Mattias Johnsson, major och kompanichef.

En insats i Kosovo på 1990-talet har dock satt sina spår.

– Då röjde svenska trupper klusterbomber och sedan blev det en stor efterfrågan tack vare våra kunskaper och de maskiner vi har, det är bara Sverige som har bepansrade grävmaskiner som går att fjärrstyra, säger Gunnar Gustafsson.

Manskapets resa till slutmålet lär bli enklare, att jobba i Mali innebär dock ett påfrestande hett klimat, naturen kan innebära faror och det finns också en hotbild som måste hanteras.

Soldaterna behöver därför en gedigen utbildning innan de kan åka, fyra veckors utbildning i Eksjö följs av fyra veckor i Norge, där man går igenom de norska maskiner som ska delta i insatsen, syftet är också att utbilda truppen i det norska byggkoncept som den svenska insatsstyrkan ska genomföra.

– Det handlar om att utföra markarbeten, gjuta grunder med mera, säger Mattias Johnsson.

Därefter följer två veckors utbildning som syftar till att förbereda manskapet för vistelsen i Mali.

– Det handlar om klimat, kultur, djurliv med mera.

Trots att det inte blir tal om vare sig lejon eller noshörningar kan just djurlivet bli ett problem.

– Det finns både skorpioner, giftiga ormar, myggor etcetera, säger Mattias Johnsson.

Innan soldaterna släpps iväg får de därför en rejäl duvning i hur man känner igen och hanterar farliga djur. Ett omfattande vaccinationsprogram är en självklarhet och mannarna måste föreberedas på att hygienaspekten kan bli en rysare.

– Vi kommer att leva väldigt spartanskt, vi bor i tält och har inte tillgång till hygien på närmare en månad, konstaterar Mattias Johnsson.

Soldaterna avreser i november, och med ett par månader kvar till avfärd verkar de färska maskinförarna se fram emot resan.

– Det är spännande, säger Tobias Röstén.

– Det är ju lite därför man vill bli soldat, man vill ju göra något med den kompetens man fått, säger Tobias Andersson.
Fotnot: Läs mer om hur soldaterna utbildas till maskinförare här (klicka på länken).

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129