23948sdkhjf

Småländsk lättlastare

En pappersgrossist står bakom ett helt nytt svenskt maskinmärke – Ljungby Vanett. – Det är en supersmidig maskin med bra sikt, eftersom man sitter ”i svängen” kan man hela tiden följa godset, säger Warren Lidbeck.

Det är inte ofta man får se ett nytt svenskt entreprenadmaskinsmärke, men på Entreprenadexpo – eller snarare på parkeringen utanför - dök det faktiskt upp ett: Ljungby Vanett, en lite minilastare med midjestyrning och fyrhjulsdrift som ska kunna användas med många olika redskap.


– Det fins en enorm efterfrågan på små lastmaskiner, säger Warren Lidbeck, som tog chansen att visa upp sin skapelse utanför den skånska maskinmässan.


Han är vd och försäljningsansvarig på företaget, som än så länge är en del av Pappersgrossisten, ett familjeföretag med många decennier bakom sig.


Pappersmarknaden har dock dalat betänkligt på senare år och Warren Lidbeck ville därför hitta nya ben att stå på.


– Jag har alltid gillat entreprenadmaskiner och insåg att det finns ett enormt hål i marknaden när det gäller såna här maskiner, det finns bara ett par märken.


När sonen Anton Lidbeck skulle genomföra ett projektarbete på gymnasiet tog pappa Warren chansen.


– Det var ju lika bra att han fick göra något ”på riktigt”, kommenterar Warren Lidbeck.


Far och son tog sig an uppgiften och har tillsammans besökt en italiensk fabrik. I samarbete har de sedan tagit fram design, färg och anpassat maskinen för att den ska passa svenska entreprenörer.


– Det är en supersmidig maskin med bra sikt, eftersom man sitter ”i svängen” kan man hela tiden följa godset, kommenterar Warren Lidbeck.


Han betonar att alla delar i maskinen är europeiska.


– Utom motorn, det är en Isuzu/Yanmar.


Motorn har 30-50 hästkrafter beroende på modell. I Skåne förevisades den drygt en ton tunga 130T med teleskoparm, teleskopmodellen finns också i ett par tyngre varianter på knappt 1,3 respektive drygt två ton. Lastmaskinen finns i totalt en handfull modeller och minigrävaren – som utlovas inom kort - ska tillverkas i sju modeller från 1-9 ton.


Den första maskinen levererades strax före Entreprenadexpo och Warren Lidbeck ser inga moln på himlen


– Bolaget är solitt och jag har ett lager på 5 000 kvadratmeter i Vittaryd.


Målet är att få ut 20-50 maskiner under det första året, efter det ser han nästan inga begränsningar.


– Varenda företag behöver en liten maskin som kan bära snöredskap eller lyfta, potentialen är enorm.


Fotnot: Vill du se maskinen i rörelse? På vår Facebooksida finns en liten film, klicka på länken!



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094