23948sdkhjf

Energisnålt på höjden

Sennebogen utlovar nu energiåterföring även i några av de större maskinerna, efterfrågan på elektriska lösningar har också ökat och företaget har därför satsat allt mer på eldrift.

Sennebogens Baumamonter dominerades av de stora drakarna, en av storheterna på plats var hamnkranen 870, som nu försetts med det energiåtervinningssystem som finns på flera av de mindre maskinerna och som innebär att den energi som alstras när bommen sänks lagras så att den ackumulerade energin sedan kan användas för nästa lyft.


Enligt Sennebogen innebär energiåterföringen energibesparingar på upp till 30 procent.


Sennebogen 870 har en steg IV Cummins dieselmotor på 261 kilowatt, den kan också fås med en elmotor på 250 kilowatt.


Kranen är tänkt för arbete i hamnar, på skrotupplag eller i industrier, den kan lyfta maximalt åtta ton upp till 25 meter.


En bekvämare hytt med bättre sikt utlovas också.


En annan nyhet var att materialhanteraren 818 nu går att få eldriven.


– Man började fråga allt mer efter eldrivna lösningar, konstaterar Magnus Östlund, säljare på Sennebogens svenska återförsäljare OP System.


Eftersom det krävs en sladd är det kanske mest för uppdrag som innebär att maskinen inte måste röra på sig för mycket.


– Man kan dock få en riktigt lång sladd om man vill, så det funkar ju om man har kanske tre ställen som man kör emellan, ler Magnus Östlund.


Maskinen, som väger 21,8 ton och når tio meter, är en del i en serie där även 821, 825 och 830 ingår.


En 90 kilowatts elmotor driver maskinen och enligt Sennebogen finns det många fördelar med eldrift, till exempel längre serviceintervaller, mindre buller och vibrationer, inga olje- eller filterbyten samt det faktum att eldrivna maskiner aldrig behöver tankas.


818 uppges vara kompakt byggd, den är 2,5 meter bred och 4,36 meter lång och ska därmed passa bra i trånga utrymmen, enligt Sennebogen är sortering och lastning inomhus en optimal sysselsättning för de eldrivna maskinen, den klarar också skrothantering, återvinning och liknande uppdrag som kräver snabba cykeltider.


Föraren ska ha bra sikt från en bekväm hytt lovar Sennebogen, kameror, belysning och ett bra kontrollsystem ska underlätta arbetet hävdar företaget.


En annan Sennebogennyhet var timmersorteraren 730, i e-serien.


– Den är uppdaterad rakt över, bland annat med en ny hytt, den är lite smidigare och kommer väl till pass om det är trångt, säger Magnus Östlund.


Den 33 ton tunga maskinen beskrivs som kompakt och stabil, den drivs av en Cummins steg IV dieselmotor och kan lyfta drygt fyra ton upp till tio meter.


Servicepunkterna uppges vara lätt åtkomliga och maskinen har fått LED-belysning och flera olika kameror. Maskinen kan köras i hastigheter upp till 20 kilometer i timmen och ska kunna ta sig fram även i oländig terräng.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095