23948sdkhjf

Jönköping ställer upp för höghastighetsjärnvägen

Jönköpings kommun åtar sig att bygga 10 000 nya bostäder och bidrar med 195 miljoner kronor till finansieringen av den nya höghastighetsjärnvägen. Kommunen lovar också att förskottera 133,1 miljoner kronor till bygget.

Det står klart efter det möte som Jönköpings kommun och Sverigeförhandlingens företrädare hade den 11 maj. Enligt ett pressmeddelande innebär överenskommelsen att Jönköping kommer att bli navet i ett nytt transportsystem.


– Det här är en viktig dag för Jönköpings kommun och för hela regionen. Efter flera år av planering och hårt arbete både för järnvägen och stationsläget känns det som att vi kommit ännu närmre målet, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.


– Dagens handslag är ett viktigt steg i förverkligandet av ett bättre och mer robust järnvägssystem för hela Sverige. Med en höghastighetsjärnväg skapar vi förutsättningar för ett snabbt och hållbart resande, fler bostäder och större arbetsmarknadsregioner. Inte minst möjliggör den nya järnvägen bättre underhåll och ökad kapacitet på de gamla banorna, säger HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen, i samma pressmeddelande.


Enligt Sverigeförhandlingen kommer en höghastighetsjärnväg som binder samman Stockholm, Göteborg och Malmö att kosta 190-330 miljarder kronor,


Medfinansiering ses som en viktig del om man ska få fram dessa summor, förhandlingspersonerna har dock tidigare uppgett att huvudansvaret bör ligga på staten, via till exempel lån eller skatter. Läs mer om det här .


FAKTA SVERIGEFÖRHANDLINGEN


*De blivande höghastighetsjärnvägarna ska gå från Stockholm till Göteborg och från Stockholm till Malmö.


*Sverigeförhandlingens uppdrag är att ”möjliggöra ett snabbt genomförande av av projektet”, ta fram finansieringsförslag och strategier för utbyggnad, spårlösningar, stationer med med mera.


*Förhandlingarna om medfinansiering ska ske med kommuner, regioner, städer och näringsliv och påbörjas i februari.


*Hösten 2017 ska förhandlingarna vara avslutade. Den sista december samma år ska en slutrapport presenteras.


*HG Wessberg och Carina Håkansson Boman förhandlade tidigare i den så kallade Stockholmsförhandlingen, som resulterade i en utbyggnad av Stockholms tunnelbana och 78 000 nya bostäder.


Källa: Sverigeförhandlingen


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079