23948sdkhjf

Turkiska planer på snabb tillväxt

De vita maskinerna från turkiska Hidromek börjar synas här och där i Sverige – och i andra länder. Exporten blir allt viktigare och företaget räknar med att idrifttagandet av en helt ny grävmaskinsfabrik i år ska säkra fortsatt expansion. Bauma blir det naturliga avstampet mot framtiden.
Hidromek kan beskrivas som något av flaggskepp för turkisk produktion av entreprenadmaskiner. De två senaste åren har företaget legat på plats 46 på brittiska International Constructions lista över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner. Men målet är betydligt högre än så – ambitionen är att ta sig upp betydligt högre på listan. Det ska bland annat möjliggöras genom investeringen i en ny grävmaskinsfabrik som började byggas i Ankara förra året och som ska stå färdig i år.

– Vi är första och hittills enda turkiska företag som tagit oss upp på den listan och vi har i dag fem fabriker – tre i Ankara, en i Izmir och en i Thailand – som dock inte riktigt klarar att leverera det antal maskiner som efterfrågas. Det måste vi lösa. Vi har byggt upp ett nätverk med mer än 100 återförsäljare i drygt 50 länder och vi räknar med att den nya fabriken som byggs på ett en miljon kvadratmeter stort område ska göra det möjligt att sälja betydligt mer än tidigare och dessutom skapa utrymme för nya produkter, säger exportchefen Engin Barutcuoglu.

Verksamheten domineras av grävmaskiner, men omfattar även grävlastare och väghyvlar. Tanken är också att inleda serietillverkning av en midjestyrd hjullastare i slutet av året. HMK WL 640 förhandsvisades redan på Intermat förra året och var även med på vårens Bauma även om det dröjer ett tag till innan kunderna kan räkna med att ta in den i maskinparken.

Enligt nuvarande uppgifter blir arbetsvikten 25 ton. I standardversion utlovas fyra kubikmeters skopa, en sexcylindrig, turboladdad MTU-motor (baserad på Mercedes Benz-teknologi) på 324 hästkrafter och ett vridmoment på 1 600 Newtonmeter vid 1 300 rpm.

Härom året köpte Hidromek den väghyvelverksamhet som bedrevs av Mitsubishi och lagom till Bauma var den helt nya MG 460 på ungefär 18 ton klar för produktion. Kraften hämtas från en sexcylindrig Mitsubishi-motor på 155 till 185 hästkrafter.

På grävlastarsidan erbjuder företaget fem stela modeller, bland annat den lilla HMK 62 SS som väger en bit under fyra ton och drivs med en Kubota-motor på 59 hästkrafter. Till det kommer fyra 9-10-tons modeller med eller utan fyrhjulsstyrning och med olika teknikinnehåll.

För svensk del torde grävmaskinerna vara de mest intressanta. Serien börjar i storlekar från cirka 15 ton och sträcker sig numer ända upp till strax över 50 ton sedan utbudet nyligen kompletterades med företagets hittills största modell, HMK 490 LC HD.

Kraften hämtas från en dieselmotor från Isuzu på 348 hästkrafter och med den förlängda bandvagnen utlovas god stabilitet samtidigt som vitala maskindelar förstärkts för att klara mycket stryk från exempelvis fallande sten. Standardskopan rymmer ungefär 2,7 kubikmeter.

På plats i München fanns också företagets specialmaskiner representerade. Bland annat erbjuds lösningar för rivning, materialhantering, förlängd räckvidd och arbete i tunnel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093