23948sdkhjf

Schweizare håller hjulen rena

Den smuts som följer med arbetsfordonen från leriga arbetområden till allmänna vägar är en trafikfara och trycket på att lera och sten inte ska följa med till vägarna blir allt större. En lösning kommer från Frutiger som tillverkat tvättutrustning för hjul och fordon i drygt 30 år.
Nästa år kan schweiziska Frutiger fira sitt 60-årsjubileum. Förra året fanns också något att fira, nämligen 30 år som tillverkare av hjul- och fordonstvättar.

– Sedan starten har vi sålt ungefär 4 000 enheter, säger företagets marknads- och försäljningschef André Perret.

Produkten är onekligen nischad och därför krävs etableringar över praktiskt taget hela världen för att skapa tillräckligt stor efterfrågan.

Bauma med sina 580 000 besökare blev därför ett naturligt val för att nå ut till en tillräckligt stor publik.

I företagets monter fanns bland annat Urs Frutiger, vars far startade företaget 1957.

1985 etablerades varumärket Moby Dick för hjul- och fordonstvättar som i dag väger mycket tungt i verksamheten som också omfattar bland annat utrustning för dammbekämpning.

Företaget har jobbat sig uppåt i storlekarna och kan i dag erbjuda tvättanläggningar med upp till 20 meters längd. Samtidigt har anläggningarna gjorts betydligt mer robusta och ska tåla att passeras av såväl stridsvagnar som tunga grävmaskiner.

Vi känner att efterfrågan växer om än långsamt. Vi vill växa på flera marknader, exempelvis i Sverige, och jag hoppas att vi får ut fler referensobjekt som kan bidra till kunskap om våra tvättanläggningar. Vi har nyligen sålt en enhet till NCC och diskuterar med ytterligare några kunder. För en del år sedan hade faktiskt Skanska sex eller sju anläggningar i anslutning till stora tunneljobb i Stockholm, säger Urs Frutiger.

– I Tyskland och Schweiz är det vanligt att beställaren redan i anbudsskedet ställer krav på den här typen av rengöringsanordningar för att minska olycksriskerna på vägar och gator. Givetvis hoppas vi på att den vanan ska sprida sig till fler marknader. Tvättarna kan dessutom göra stor nytta även utanför byggarbetsplatserna, exempelvis återvinningsanläggningar, gruvor, bergtäkter, stålverk och betongstationer. Med de konstruktionsresurser vi har kan vi skräddarsy lösningar efter praktiskt taget varje behov som våra kunder kan ha, säger Urs Frutiger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094