23948sdkhjf

Kortare kontrakt kräver flexibel finansiering

Maskinentreprenörer ställs allt oftare inför korta kontrakt och därmed en mer osäker framtid. Det menar Gunnar Skagerlind, försäljningschef för industri och entreprenad i Norden på Siemens Financial Services, som här betonar värdet av flexibla finansieringslösningar.
Efter finanskrisen som drabbade svensk byggindustri hårt har nyinvesteringarna i bostäder ökat kraftigt sedan andra halvan av 2013. Under 2015 ökade nybyggnadsinvesteringarna i bostäder med 29 procent och ombyggnadsinvesteringarna med åtta procent, enligt Sveriges Byggindustrier.

Enligt organisationens senaste konjunkturrapport ser den ökande trenden ut att hålla i sig och för 2016 beräknas nybyggnadsinvesteringarna i bostäder gå upp med 13 procent medan ombyggnadsinvesteringarna beräknas lyfta med en procent. Även lokalinvesteringar, både i privat och offentlig sektor, ökade under 2015 liksom anläggningsinvesteringarna.

Sammantaget ökade investeringarna inom byggindustrin med nio procent under 2015, uppgången inom bostadsproduktionen leder till att investeringarna fortsätter att stiga med fyra procent i år.

Även Statistiska Centralbyrån ser en fortsatt tillväxt för branschen och förutspår att den totala investeringen i byggnader, maskiner och inventarier kommer att öka under 2016 för bygg- och anläggningsentreprenörer.

I takt med att industrin återhämtar sig blir möjligheterna allt fler för bygg- och maskinentreprenörer. Dock har åren sedan finanskrisen lett till att många aktörer på marknaden har haft svårt att investera i uppdaterad teknik och ny utrustning. Många banker har ökat sina kapitaltäckningskrav, samtidigt som flertalet företag inte kan prioritera sitt kapital för dyra investeringar.

För många aktörer har detta lett till att de inte får de banklån de behöver, samtidigt som de sämre åren gjort att det är allt svårare att använda sig av sitt egna kapital. Eftersom investeringarna nu ökar, främst i bostadssektorn, behöver entreprenörerna snabbt investera i modern teknik och uppdatera sin utrustning.

Med modern teknik blir arbetet både säkrare och mer effektivt. Utrustning inom anläggning och entreprenad är dock ofta kostsam och kräver stora tillgångar till kapital. Med ökade svårigheter att få tillgång till kapital är det många som väljer att finansiera sina investeringar med hjälp av finansiärer, ofta med en bakgrund inom industrin.

Efterfrågan på finansieringslösningar inom sektorn har de senaste åren ökat i hela Norden. Genom att använda sig av sådana lösningar kan man betala för utrustningen över en i förväg bestämd finansieringsperiod och behovet av ett stort initialt utlägg blir mindre. Eftersom fasta inbetalningar bestäms i början av ett kontrakt påverkas inte kostnaderna av en rörlig ränta och investeringen blir lättare att planera.

En sådan stabilitet är extra viktig i den cykliska miljö som många företag i entreprenad- och anläggningsindustrin arbetar i. Många finansieringslösningar ger även kunden möjligheten att köpa utrustningen i slutet av kontraktet, alternativt fortsätta hyra/leasa eller uppgradera utrustningen. Med hjälp av den här sortens lösningar kan företag i

sektorn snabbt få tillgång till den utrustning som behövs, utan att binda upp sitt kapital.

Det tillgängliga kapitalet kan i stället användas för övriga driftkostnader, som att satsa på marknadsföring eller försäljningsinitiativ, eller anställa mer personal.

Finansieringslösningarna kan även täcka andra kostnader, som exempelvis installation, underhåll, service, uppgraderingar och utbildning för ny teknik.

Den senaste tiden har framför allt efterfrågan på flexibla finansieringslösningar ökat. Många entreprenörer efterfrågar leasing- och hyreslösningar för entreprenad- och anläggningsmaskiner på kortare avtalstider, exempelvis 24-36 månader. Detta främst då kravet på flexibilitet blir allt högre från uppdragsgivarna. Många uppdragsgivare har en tendens att skriva kortare kontrakt vilket ökar risken för entreprenörerna som behöver investera i utrustning för att kunna leverera i byggprojekten.

Denna typ av efterfrågningar ställer högre krav på finansiären och finansieringslösningarna. Det finns i dag aktörer som är villiga att garantera restvärden och även kan samfakturera service- och underhållskostnader så att entreprenören enkelt kan budgetera investeringen. Det finns företag som fokuserar på behovsorienterad utrustningsfinansiering via hyra/operationell leasing och även erbjuder finansiell leasing, avbetalningsköp med mera.

Med en finansiär som erbjuder lösningar på kortare avtalstider erhåller entreprenören högre flexibilitet och mindre risktagande vid avtalstidens slut. Finansieringsföretagen har även ofta goda kunskaper om utrustningen och kan förstå entreprenörens behov samt hur en investering kan vara nödvändig för verksamheten. Om finansiären har god förståelse för både behov och möjligheter är det större sannolikhet att de är villiga att finansiera investeringen och ta ett snabbt beslut.

Med ökade investeringar i både nybygge och ombygge behöver många entreprenörer snabbt anpassa sin utrustning för att kunna ta sig an de nya uppdragen. För att kunna förverkliga dessa investeringar är det många som använder sig av olika former av finansieringslösningar, men med allt högre krav på flexibilitet från uppdragsgivarna är det viktigt att även finansieringslösningarna är flexibla. Först då kan entreprenörerna göra de investeringar som krävs för att uppdraget ska kunna utföras både effektivt och säkert.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079