23948sdkhjf

Kompakta fräsar

Wirtgen utlovar förbättringar både för de stora och de små fräsarna, med sig till Bauma hade man också en helt ny serie som ska förena det bästa från de små och de stora: de kompakta fräsarna.

Wirtgen hade en fullsmockad monter på Bauma, en av de de lite mer nygamla nyheterna var WR-serien med markstabiliserare/kallrecycler, de tre modellerna premiärvisades redan på förra Bauma (2013) men två av de tre modellerna har nu försetts med S-pack (spreadpack).


– Nu kan man lägga ut cement eller kalk utan att det behövs flera maskiner, det är bra till exempel när det är trångt, förklarar Mario Linnemann, kommunikationsansvarig på Wirtgen.


Maskinerna i WR-serien kan, enligt Wirtgen, stabilisera svag mark eller förbättra mark av lägre kvalitet, genom att tillsätta till exempel kalk, vatten, eller cement. Maskinerna kan också användas för så kallad kall recycling, till exempel kan den riva upp asfalt och göra om den till ett förstärkningsskikt genom att tillsätta cement, vatten, bitumen etcetera.


I WR-serien ingår modellerna 200, 240 och 250.


Wirtgen slog också på stort och visade fräsar av alla storlekar, både de små, de stora och de kompakta.


De allra största maskinerna har förbättrats på flera sätt, frontlastaren 250 har till exempel fått dubbla transportband och 210:an kan nu fås även med hytt.


– Det är bra inte minst i Skandinavien, när det är kallt behövs hytt, kommenterar Mario Linnemann.


De största fräsarna finns i flera olika utföranden, med arbetsbredder på 1,5 - 4,40 meter.


De större fräsarna kan göra mer än bara riva upp asfalt eller betong, enligt Wirtgen kan de också ruffa upp ytor, åstadkomma millimeternoggranna släta ytor och riva upp tunnelgolv.


De kompakta fräsarna utgör en helt ny klass, totalt tre modeller och ännu fler utföranden presenterades på Bauma: W120cfi, W100cfi samt W150Cfi – den sistnämnda fick världspremiär på Bauma.


– De här modellerna kombinerar fördelarna från de mindre och de större maskinerna, kommenterar Mario Linnemann.


I likhet med de större maskinerna (och till skillnad från de små) är de kompakta modellerna frontlastade.


– De har också fått kraft och kapacitet som liknar de större maskinerna, säger Mario Linnemann.


De kompakta maskinerna ska dock ändå, i likhet med de små, vara enkla att manövrera och passa bra på mindre arbetsplatser.


De kompakta maskinerna har arbetsbredder på 1-1,5 meter och ett fräsdjup på upp till 330 millimeter.


Det fanns en del nyheter även bland de mindre, baklastade fräsarna där ingen modell är äldre än två år. W120Ri fick till exempel sin världspremiär på mässan.


De små fräsarna finns i totalt fem modeller och tio utföranden, med fräsbredder från 14 millimeter till 1,3 meter.


I serien ingår W35, W50, W60, W100 och W120, alla har fått ett ergonomiskt utformat multifunktionellt armstöd, föraren kan till exempel programmera fyra ”favoritknappar” på stödet så att just de funktioner han eller hon behöver bäst styrs via dem, även höjden på maskinen styrs via armstödet.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078