23948sdkhjf

Vaddå, småföretagare?

Man löser inte bostadsbristen genom att säga att vi ska bygga 700 000 nya bostäder de närmaste tio åren. Man löser inte arbetslösheten genom att göra det dyrare för företagen att anställa.
Fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen. Visst finns en och annan som hävdar annat, men ingen förnekar småföretagens betydelse för sysselsättningen i Sverige. Därför var det med stor skepsis det svenska folket tog emot regeringens beslut att skära ner rut- och rotavdrag och höja arbetsgivaravgiften för unga. Inte blev skepsisen mindre när årets vårbudget nyligen presenterades och det visade sig att småföretagarna praktiskt taget raderats från regeringens karta.

Visserligen har Löfven-ministären stora problem med att hålla ihop en regering där ”alibipartiet” Miljöpartiet får allt större problem med att förklara för väljarkåren varför den utlovade politiken inte genomförs. Möjligen tvingas statsråden använda allt för mycket tid till att få samarbetet att fungera att tiden inte räcker till för att leda landet. Det är möjligt att tiden som ägnades vårbudgeten inte räckte till mer än att att plocka fram lite material ur gömmorna som lyfter fram skillnader i traditionell ekonomisk politik. Det är dock knappast den optimala åtgärden om målet är att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020.

Helt klart är att regeringen insett de stora utmaningar som väntar Sverige de närmaste åren. Därför är det extra beklagligt att den inte nämnvärt brytt sig om att försöka hitta de åtgärder eller strukturreformer som krävs för att lotsa Sverige förbi de blindskär som väntar. Allt för ofta är de förslag som regeringen presenterar inte mer än målsättningar eller förhoppningar. Man löser inte bostadsbristen genom att säga att vi ska bygga 700 000 nya bostäder de närmaste tio åren. Man löser inte flyktingfrågan genom att skärpa gränskontrollerna. Man löser definitivt inte arbetslösheten genom att göra det dyrare för företagen att anställa. Däremot skulle man kunna bekämpa arbetslösheten med hjälp av åtgärder som uppmuntrar till att starta eget eller till att anställa fler medarbetare. Dessvärre finns ingenting i vårbudgeten som ens antyder att regeringen skulle vara inne på den linjen. Inget tyder ens på att ordet småföretagare ingår i regeringens vokabulär. Tvärtom tycks regeringen helt ovillig att låta småföretagen bli det lokomotiv de skulle kunna vara i kampen för ökad sysselsättning.

Okej, vän av ordning kan med rätta påpeka att det finns ett förslag om att sänka arbetsgivaravgiften under tolv månader för ensamföretagare som anställer en person. Det förslaget hade till och med kunnat verka seriöst om det också omfattat ensamföretagare med aktiebolag, en affärsform som möjligen valts bort för att den är mindre riskfylld för den lilla företagare som vill anställa. Inte ens regeringen har kunnat förklara varför den sätter konkurrensen ur spel på det här sättet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062