23948sdkhjf

Går på djupet efter prover

En rigg för ovanjordsborrning vid prospektering av mineral och malm lanseras nu av SDBC. Borrmaskinen ESD5 är baserad på pilotstyrd hydraulik och präglas, enligt tillverkaren, av en enkel och driftsäker konstruktion.
Lanseringen av ESD5 ligger rätt i tiden. När konjunkturen nu vänder och det ökade behovet av mineraler åter sätter press på marknaden att leta efter nya fyndigheter så vill vi vara med och visa att ESD5 kan hjälpa de skandinaviska bolagen till nya ekonomiska mål, säger Krister Larsson, teknisk rådgivare hos Skandinaviska Diamantborrfabriken, SDBC, vars kunder huvudsakligen utgörs av svenska gruvföretag och kontraktörer i Skandinavien.

Den nya ovanjordsborrmaskinen baseras på pilotstyrd hydraulik med en konstruktion som utlovas vara både enkel och driftsäker. Den avses för kärnborrning – en vanlig metod vid geotekniska markundersökningar och mineralprospektering, bestämning av mineralinnehåll samt borrning av styrda pilothål vid grova borrhål i berg.

Upp till tre meter långa cylindriska provkärnor med 46-86 millimeters diameter borras ut ur berget med hjälp av en ringformad borrkrona. Provkärnor, som ska kunna hämtas från djup ned till cirka 2 000 meter, ger detaljerad information om hur berget är uppbyggt med bland annat krosszoner och sprickriktning och är en god vägledning för vidare geologiska utvärderingar.

Maskinen kan även användas för betong. Däremot är den mindre användbar där berget är extremt uppsprucket.

ESD5 har direkthydraulik och automatisk synkronisering mellan rotationens chuck och rörhållare. Konstruktionen är enkel med få rörliga delar, vilket gör den lätt att underhålla. I standardutrustningen ingår ett manuellt vridbord och en snäckväxel. Hydrauliskt vridbord för enkel positionering finns som tillval. Även larvband finns som alternativ.

Tufft svenskt klimat ska inte medföra några speciella problem.
– Vi har erfarenhet av kärnborrning både i Sverige och utomlands, alltifrån Svalbard i sträng kyla till Sydamerikas djungler och med kärnborrning ned till mer än 1 500 meters djup i olika bergformationer, säger Krister Larsson.
SDBC har basen strax utanför Knivsta, norr om Stockholm. Bland grannföretagen finns Insemoso som specialiserat sig på utrustningar för injektering, något som resulterat i ett nära samarbete och kunskapsutbyte som är värdefullt vid exempelvis produktutveckling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172