23948sdkhjf

Fortsatt fokus på säkerhet

Engcon kommer till årets Maskinexpo fyllt av energi efter mängder av positiv respons från årets Bauma där företagets arbetande monter kantades av en strid ström av besökare. För besökarna på vårens svenska mässor väntar bland annat ett nytt styrsystem och ett tydligt säkerhetsfokus.
Det mesta i Engcons monter är välkänt för den svenska publiken, men i Tyskland handlar det fortfarande om att bearbeta en inte helt färdigutbildad marknad. Men det blir bättre och bättre år för år.

– Även om inte Tyskland kan betecknas som en "mogen" marknad så märker vi en ökad medvetenhet om konceptet tiltrotator. Vi slog rekord i antal leads och det var dessutom riktig många heta leads som redan lett till en del affärer. Det är också intressant att se vilket genomslag så kallade "full-hydrauliska" redskapsfästen fått då i stort sett alla fästestillverkare nu har sin egen lösning på detta, säger företagets marknadschef Sten Strömgren.

Han konstaterar bland annat att säkerhetsfästet Q-safe som kan bestyckas med EC-Oil automatiska oljeinkoppling blev en hit liksom det standardiserade låssystemet QSC som intresserade många maskinhandlare.

– Vi fick ett par konkreta napp där vi nu tittar på att standardisera deras grävmaskiner så att de oavsett märke eller fabrikat som de säljer kan ha samma låssystem för skoplåset på maskinfästet samt tiltrotatorn, säger Sten Strömgren.

Även själva demomaskinen tilldrogs sig stort intresse utrustad som den var med både positioneringssystem, Leica grävsystem och den löstagbara grip och sop som kan eftermonteras på den nya generationen Q-Safe.

– Summa summarum blev det en rekordmässa för oss. Vi ser ljust på framtiden i Tyskland och för den delen övriga Europa som sakteligen börjar vakna och inse tiltrotatorns uppenbara fördelar, säger Sten Strömgren, som nu laddar för vårens två svenska mässor i Stockholmsregionen.

Sten Strömgren räknar med att marknaden verkligen kommer att ta till sig de nya funktioner som erbjuds till redskapsfästet Q-Safe. Q-Safe-Detachable innebär att redskapsfästet utrustas med två kraftiga krokar som standard. Tillsammans med plats för extrahydraulik blir det nu möjligt att ansluta löstagbara hydrauliska verktyg. För att uppnå största möjliga säkerhet är infästningen integrerad i redskapsfästet samtidigt som det inte finns några lösa delar som kan få till följd att verktygen lossnar. Med i montern finns också två nya löstagbara hydrauliska verktyg, en sopvals och en gripkassett som båda kan eftermonteras på redskapsfästet.
– Redan under 2016 kommer vi, som standard, att börja bygga vissa modeller av tiltrotatorer med vårt nya redskapsfäste, säger Fredrik Jonsson, utvecklingschef på Engcon.

Engcon introducerar även det nya ”4-slangade” styrsystemet SS9-2. Systemet har fälttestats under hösten och vintern 2015 och serieleveranserna inleddes i början av året.

Användningen bygger på att tiltrotatorn kopplas till två dubbelverkande tryckledningar, samt två returledningar, för att sedan styras av grävmaskinens egna proportionalfunktion.

– När vi utvecklat SS9-2 har ledordet varit säkerhet. Det här nya styrsystemet uppfyller europanormen SS EN ISO 13849-1:2008, säger Roberth Jonsson, som är projektledare på Microprop som bygger Engcons styrsystem.

Låsfunktionen har blivit ännu säkrare, och metodiken möter kraven i EN 13031, samt påminner starkt om det proportionella styrsystemet DC2. Dessutom har vi utökat antalet programlägen till sju, jämfört med de tidigare fyra, som den tidigare versionen SS9 hade. De är dessutom enkla att ändra.

SS9-2 utlovas klara även uppstarten av maskiner med spänningsmatningsdippar, som kan vara ett problem på 12-voltsmaskiner. Andra förbättringar jämfört med föregångaren är tydligare fel-indikeringar och larmkoder som nu visas överskådligt i displayen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062