23948sdkhjf

Fortsatt globalt försäljningstapp

2015 blev tredje året i följd som försäljningen av entreprenadmaskiner minskade i ett globalt perspektiv. Det visar en sammanställning av världens 50 största maskintillverkare som gjorts av brittiska International Construction.
Enligt International Construction uppnådde världens 50 största tillverkare av entreprenadmaskiner en sammanlagd försäljning på ungefär 133 miljarder US-dollar under 2015. Det innebär att försäljningen minskat med 53 miljarder US-dollar sedan 2012.

Mest märkbar var minskningen bland de kinesiska tillverkarna som under några år växte snabbt i takt med stora investeringar på framför allt den egna hemmamarknaden. När Kina nu tappat fart och dessutom får sällskap av andra marknader med lägre emissionskrav där kurvorna också åekar neråt slår det hårt mot de leverantörer som hittar merparten av sin försäljning utanför främst Japan, Nordamerika och Europa. En fortsatt investeringsovillig gruvindustri gör sitt till för att dämpa försäljningen ytterligare.

Samtliga kinesiska företag på listan backar – och i vissa fall rejält. Shantui rasade sju placeringar till plats 38 medan Liugong klarade sig med sex placeringar till 22. Sany har ramlat ut från tio i topp där XCMG nu är ensam kvar av de kinesiska företagen på en niondeplats. Toppåret 2012 omsatte de kinesiska tillverkarna ungefär 30 miljarder US-dollar tillsammans. Förra året nåddes inte ens halva den volymen, utan försäljningen stannade kring 14 miljarder US-dollar. Det betyder också att de kinesiska företagens andel av marknaden minskat från 16,9 till 10,6 procent under åren 2012 till 2015.

Inte heller förra året skedde något som rubbar de två dominerande företagen Caterpillar som klar etta och Komatsu som lika klar tvåa.

Nedgången i Kina slår förstås väldigt hårt mot Volvo som i likhet med exempelvis Hitachi och Kobelco satsat hårt på den kinesiska marknaden. Den svenska giganten har nu halkat ner till sjätte plats, passerat av både Liebherr och Terex. Skillnaden mellan trean Terex och sjuan John Deere är dock inte mycket mer än 500 miljoner US-dollar.

Då har utvecklingen varit helt annorlunda för till exempel JCB som inte alls är exponerat mot Kina utan i stället har byggt upp en omfattande verksamhet i Indien och där bland annat dominerar försäljningen av grävlastare. För det brittiska företaget innebär det ett lyft ändå upp till tionde plats.

Ett företag som klarat sig förhållandevis bra trots stark närvaro i Kina är Doosan, men till stor del beror det på en hög efterfrågan i främst Nordamerika på små, kompakta maskiner där koncernbolaget Bobcat gått som tåget. En ökad efterfrågan på mindre maskiner framgår också av att Kubota och Takeuchi tagit sig upp några pinnhål, för att inte tala om Yanmar, en nykomling på listan med plats 39.

Ytterligare en produktgrupp som slår igenom i statistiken är arbetsplattformar. Genie är en väsentlig del i att Terex klättrat på listan och även JLG har klättrat och ligger snäppet efter JCB. Även Haulotte och Skyjack har jobbat sig upp några steg på listan.

Utvecklingen kan ses som ett kvitto på att det är marknader som Europa, Nordamerika och Japan som håller siffrorna uppe just nu. Vare sig lyfthjälp eller kompaktmaskiner står så högt i kurs på de mindre utvecklade marknaderna där maskiner är dyra jämfört med arbetskraft.

Bland uppstickarna finns också leverantörer av vägmaskiner. Wirtgen, Fayat, Amman och Astec har alla tagit kliv uppåt på rankingen.

Liksom tidigare står sig Sverige väl som hemvist för tillverkarna. USA är klart störst med en andel på 32,2 procent, följt av Japan med 23,7 procent. Sverige har också Kina och Tyskland framför sig, men hamnar på femteplats med en andel på 6,7 procent. Finland hamnar för övrigt på plats sju, också slaget av Sydkorea.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078