23948sdkhjf

Kompakta nyheter från Manitou

Manitou satsade på små men stora nyheter på Bauma, en ultrakompakt teleskophanterare delade strålkastarljuset med en kompakt ”tre-i-en-maskin” som ska fungera både som kran, som teleskoplastare och som plattform.

Manitou radade upp nyheter i sin Baumamonter, det man helst lyfte fram var kanske den nya teleskophanteraren M420H, med en lyfthöjd på 4,28 meter och en lyftkapacitet på två ton.


– Tanken var att ta fram en maskin som fungerar bra i trånga utrymmen, förklarar produktexperten på plats i montern.


Manitou beskriver maskinen som ”ultrakompakt”, den är knappt 1,5 meter bred, 1,9 meter hög och 3,67 meter lång. Den har fyrhjulsdrift och allhjulsstyrning, tanken är att den därmed ska fungera bra på olika typer av underlag och vara lätt att manövrera.


Maskinen drivs av en Kubotamotor på 49 hästkrafter och har fått samma hytt som Manitous storsäljare MT625, den ska därför vara både stor och bekväm lovar Manitou.


– Den är bra för renoveringsuppdrag och andra trånga utrymmen, kanske på industrier.


Den kompakta teleskoplastaren är tänkt för arbete på industrier eller i innerstan, till exempel vid renoveringar, den riktas också till uthyrare som vill kunna erbjuda multifunktionella maskiner.


Maskinen går att få med en standardundervagn eller en skidsteervariant. Enligt Manitou finns det en uppsjö av tillbehör till maskinen.


Exemplaret på Bauma var en liten förhandstitt, maskinen finns inte ute på marknaden förrän i början av 2017.


En annan nyhet var MRT 2145 som kommer ut på marknaden under andra kvartalet 2016.


– Det är en mångsidig maskin, på sätt och vis tre maskiner i en eftersom den kan användas både som kran, som teleskoplastare och som plattform, säger produktexperten Thomas Chesnay.


2145 är ett tillskott till en serie som redan innehåller modellerna 1440, 1640 och 1840. Den lyfter maximalt 21 meter och 4,5 ton och drivs av en Perkins steg IIIB motor på 75 kilowatt.


Maskinen väger 14 ton och beskrivs som kompakt, tanken är att den ska komma väl till pass i trånga utrymmen, vändradien är liten och den ska vara lätt att manövrera.


Den helt nya bommen är 18 meter lång och alla komponenter, som hydraulslangar och el, har samlats inuti bommen för ett ökat skydd och minskad risk för stillestånd. Manitou utlovar dessutom en bekväm hytt med bättre sikt.


– Den är enkel att använda och vi tror att den kommer att göra ett stort avtryck på marknaden, säger Thomas Chesnay.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------




Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094