23948sdkhjf

Eldrivet från Bobcat

Doosan lyfte från tionde till åttonde plats på International Constructions lista över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner år 2015. Lyftet beror mycket på dotterbolaget Bobcat som fyller montern på Svenska Maskinmässan med bland annat en eldriven minigrävare.
2015 blev ett bra år för Bobcat som såg en kraftigt ökad försäljning av minigrävare på för företaget viktiga marknader. Till de mest populära modellerna hör E10 – som inte väger mer än cirka ett ton. På vårens Bauma visades modellen som prototyp i ett eldrivet utförande och nu är det dags för den svenska publiken att ta del av nykomlingen på Svenska Maskinmässan.

Maskinen har tagits fram i företagets innovationscentrum i tjeckiska Dobris tillsammans med experter från specialister på eldrivna fordon. Maskinen innehåller en helt elektriskt driven drivlina som kan hämta kraften från antingen uppladdningsbara Li-Ion-batterier eller direkt från ett 400 volts eluttag. Enligt tillverkaren kan maskinen användas två till tre timmar på en laddning och själva laddningsproceduren ska klaras av på mindre än en timme. Får maskinen dessutom tillgång till ström via kraftkabeln kan den användas även under den tid som laddningen pågår.

Storleken är densamma som den konventionella dieseldrivna modellen, inklusive zero tail-konceptet, vilket gör att den passar väl på begränsade ytor. Möjligheten att köra maskinen helt utan utsläpp och med ett minimum av buller gör att den bland annat är tänkt för användning inomhus i samband med rivningsarbeten – exempelvis demoleringsuppdrag med hammare. Därför har den också anpassats för att minska risken för störningar i flödet av hydraulolja. Bland annat har den utrustats med ett utlovat effektivt system för oljekylning.

På mässan introduceras även en uppgradering av den populära hjulgrävaren E55W. E57W har en arbetsvikt på strax under sex ton och är utrustad med en steg IIIb-anpassad motor på 42,5 kilowatt – fyra procent starkare än föregångarens. Utsläppskraven klaras utan dieselpartikelfilter och dessutom utlovas sju procent sänkt bränsleförbrukning.

Hydraulsystemet har uppgraderats, vilket bland annat betyder att lyftkapaciteten ökat tio procent, enligt tillverkaren.

Grävdjupet anges till 3 495 millimeter, men maskinen kan fås med ett förlängt grävaggregat och därmed klara 3 795 millimeter och en tömningshöjd på 4 510 millimeter.

Även hytten har fått ett lyft med värme i stolen, sjutums pekskärm och välformade reglage.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078