23948sdkhjf

Information i realtid ökar produktiviteten

Moderna maskiner är inte bara starkare och mer bränslesnåla än sina föregångare. De fylls också med avancerad teknik som effektiviserar arbetet ytterligare. På Svenska Maskinmässan visar bland annat Volvo rejält vässade hjullastare.
Maskinutveckling handlar inte bara om att minska avgasutsläpp och kunna lyfta mer i skopan. På vårens Bauma visade bland annat Volvo hur arbetet kan effektiviseras med hjälp av smarta programvaror i kombination med allt mer sofistikerad kommunikationsteknik.

På Svenska Maskinmässan är det den svenska marknadens tur att lära känna bland annat lastindikeringssystemet Load Assist som utvecklats speciellt för företagets hjullastare i storlekar från L110H till L250H. Tillverkarens huvudpoäng är att systemet mäter vikten på materialet i skopan med en noggrannhet på en till två procent. Därmed elimineras gissningsmomentet, föraren kan lasta till högsta möjliga lastkapacitet utan risk för vare sig överlastning, underlastning eller omvägning. Det innebär, enligt tillverkaren, att materialsvinn och maskinslitage minskar med snabbare lastcykler och ökad produktivitet som följd.

Till och med på sluttningar och ojämn mark ska mängden material som flyttas kunna beräknas både korrekt och enkelt.

Load Assist kan kombineras med den högupplösta displayen Co-Pilot av pekskärmstyp i hytten. Ambitionen har varit att skapa en omborddisplay som är så intuitiv att den kan användas med mycket begränsad utbildning. Den justerbara 10-tumsdisplayen har en hårddisk på 14 GB, vilket ska ge tillräckligt lagringsutrymme för omfattande information om maskinens prestanda och produktivitet i cirka sju månader.

Via displayen får föraren mängder med relevant information utan krav på stora insatser i form av interaktion – exempelvis har antalet skärmmenyer begränsats.

Föraren kan få information när lastgränserna överskrids genom anpassningsbara ljud- och ljussignaler. Där finns även lastningstider, tid för att flytta materiallager, antal kundlastbilar som lastats, och de volymer som lastats på kundlastbilarna.

Även tips visas på skärmen för att optimera såväl drifttid som användarvänlighet. Föraren kan också anpassa funktioner och mål på några få sekunder och enkelt övervaka hur det egna arbetet fortskrider.

Finns backkamera monterad går givetvis även bilder därifrån vidare till displayen, vilket ytterligare utlovas bidra till optimerade lastcykler.

Volvo lovar också robusta ingående komponenter, där bland annat de tre tröghetsmätarna, de två lastsensorerna och displayen är byggda för att motstå vibrationer, fukt och extremt väder.

Den högupplösta pekskärmen finns naturligtvis tillgänglig för betydligt större modellutbud än hjullastarna och ger förarna realtidsinformation om det arbete som utförs oavsett om det gäller asfaltpackning, grävning av diken eller lastning av tungt material.

Compact Assist omfattar bland annat mappning av passeringar och temperatur samt datalagring. Systemet innehåller även teknik för realtidsmappning av densiteten.

Displayen ingår vid tillval av de olika paket som ingår i Volvo Assist. Utöver Load Assist rör det sig om Dig Assist (enligt Swecon ännu inte tillgängligt på den svenska marknaden) för grävmaskiner, Compact Assist för asfaltvältar och Pave Assist för läggare. Enligt Volvo innebär tillgången på information om maskin, jobb och material att användarna kan se resultat i form av mer utfört arbete per liter bränsle.

Swecon lyfter fram Compact Assist som något av en revolution för asfaltpackning. Tekniken erbjuds i två paket; Volvo Intelligent Compaction och Intelligent Compaction with Density Direct. Förutom passeringsmappning, temperaturmappning och datalagring finns även teknik för realtidsmappning av densiteten.

– Densitetsmappning har beskrivits som asfaltläggningens heliga Graal. Den som först lanserar sådan teknik kommer att föra asfaltläggningsbranschen ett stort steg framåt. Och det var Volvo som gjorde det. Intelligent Compaction med Density Direct ger förarna realtidsinformation om densiteten – det slutgiltiga måttet på hur väl arbetet utförts, säger Fares Beainy, forskningsingenjör på Volvo Construction Equipment.

Applikationen Intelligent Compaction med Density Direct utnyttjar en kalibreringsskärm, där användaren anger önskad densitet för det aktuella arbetet. När den patenterade tekniken kalibrerats med applikationsspecifika data skapas en densitetsberäkning som inte ska avvika mer än högst 1,5 procent från provtagningen. Föraren kan därefter styra sitt arbete efter den realtidsinformation som ges.

Det innebär bland annat att eventuella brister i densiteten snabbt kan åtgärdas och minimera risken för sämre beläggningskvalitet. Dessutom sparas tid vid provtagning samtidigt som behovet av manuell provtagning minskar, vilket inte minst har betydelse i form av ökad säkerhet på arbetsplatsen.

En densitetskarta visas på skärmen i hytten där olika färger motsvarar olika densiteter samtidigt som numeriska densitetsvärden visas i skärmens hörn.

Temperaturmätning och passeringsmappning i realtid ingår i båda applikationerna. Varje vältpassering visas på skärmen med unika färger. Föraren ser direkt hur arbetet ska anpassas så att täckningen blir jämn. Temperaturmappningen visar en "temperaturkarta", där vältens körväg visas ovanpå den senaste temperaturmätningen av underlaget.

Data från passerings-, temperatur- och densitetsmappningarna lagras i Co-Pilots inbyggda minne, som även här ska räcka till cirka sju månaders loggning. Informationen kan säkerhetskopieras till en USB-enhet och granskas i Veta-format. Båda paketen innehåller även främre och bakre IR-temperaturgivare.

Tekniken finns att tillgå för valda modeller bland företagets asfaltvältar, bland annat den nya DD105.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079