23948sdkhjf

Varför – ett ord fullt av svar

Då och då skallar ropen om att den internationella konkurrensen måste öka. Undantaget är Byggnads som i stället skanderar ”Go home, go home”.
240 av Sveriges 290 kommuner r edovisar brist på bostäder, enligt Boverket. Det innebär en ökning med lite mer än 30 procent sedan förra året. En bekväm förklaring är att befolkningen den senaste tiden vuxit betydligt snabbare än förväntat, men då ”glömmer” man att problemet inte är nytt. Unga, nyanlända och i vis mån även äldre har under en lång följd av år haft oerhört svårt att komma in på en kraftigt underdimensionerad bostadsmarknad.

Boverket försöker trots en situation som fortfarande måste beskrivas som katastrofal hitta ljuspunkter, och den flämtande låga som finns i ett annars närmast totalt mörker är bedömningen att bostadsbyggandet faktiskt kommer att växa de närmaste åren. År 2015 påbörjades preliminärt 48 600 bostäder enligt SCB, inklusive ombyggnader. Boverkets förutspår nu att det påbörjas cirka 57 000 bostäder i år och cirka 61 500 bostäder nästa år – under förutsättning att det finns tillräcklig kapacitet i branschen, vilket är långt ifrån säkert. Oavsett vilket så är det inte ens i närheten av att vara tillräckligt.

Boverket ser också andra tänkbara hinder torna upp sig i framtiden. Där finns exempelvis oro för bristande kommunal kapacitet vid hanteringen av planering och bygglov. Där finns risken för höjda bostadsräntor och skärpta villkor för bostadslån, vilket dessutom måste kombineras med att hushållens disponibla inkomster ser ut att minska. Där finns en uppenbar risk för minskad efterfrågan – trots ett ökande behov – och därmed minskat byggande.

Redan i dag är prislappen på bostäder för hög för en stor del av befolkningen. Det är lätt att skylla på en konservativ byggbransch som dessutom arbetar med alldeles för svag konkurrens. I själva verket är kanske anledningen att vi dras med på tok för konservativa politiker utan tillräcklig konkurrensutsättning.

Då och då skallar ropen om att den internationella konkurrensen måste öka. Undantaget är Byggnads som i stället skanderar ”Go home, go home”.

Den nye bostadsministern borde kanske fundera lite över varför den internationella konkurrensen är så svag om det nu är så att priserna är så höga. En uppgift kan vara att se över de heliga kor som i dag ligger som en våt filt över vårt byggande. Den reglerade hyresmarknaden och Byggnads möjligheter att med hjälp av samhällsfientliga stridsåtgärder motverka varje försök att modernisera och effektivisera branschen är bara två av de avarter som i dag lägger hinder i vägen.

Vi kommer inte ifrån att våra byggnader måste anpassas till ett tufft klimat. Vi tvingas dessutom bygga på platser som tidigare ratats av någon anledning – oftast av ekonomiska skäl. Redan där finns två anledningar till att byggandet blir kostnadskrävande. När politiker och fackliga organisationer bygger på med ytterligare kostnader och onödig byråkrati är det inte så konstigt att flertalet utländska företag inte ser några möjligheter att räkna hem bostadsbyggande i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094