23948sdkhjf

Stora förväntningar på bostadsministern

Det blir EU-parlamentarikern och Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson som tar över som bostadsminister efter Mehmet Kaplan. En väsentlig uppgift blir att leta fram en quick fix som ska möjliggöra byggandet av 700 000 nya bostäder fram till 2025.
Enligt Boverkets senaste bedömning behöver Sverige 700 000 nya bostäder fram till 2025. Enligt SCB blev tillskottet under 2015 ungefär 48 600 bostäder. Det tyder på att den nytillsatte bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson har en minst sagt besvärlig uppgift framför sig.

Branschens första spontana reaktion är försiktigt optimistisk. Peter Eriksson är rutinerad med stor erfarenhet av politik på olika nivåer. Med i bagaget finns politiska uppdrag kommunalt, på riksplanet och internationellt. Förhoppningen är att den bakgrunden ska göra det möjligt att lösa den gordiska knut som i dag håller tillbaka bostadsbyggandet på en nivå som inte ens är i närheten av att fylla vare sig det akuta eller långsiktiga behovet.

Från praktiskt taget alla håll i branschen kommer nu glada tillrop, men också påminnelser om att det är många som inte bara vill tycka till utan också anser sig sitta inne med mängder av relevanta kunskaper och erfarenheter som kan bidra till att lösa dagens bostadskris.

– Ytterst är utmaningen att skapa en ny social bostadspolitik för Sverige, säger exempelvis HSB:s förbundsordförande Anders Lago.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, menar att valet föll på i vart fall den mest lämpade miljöpartisten.

Spännande med en pragmatisk , öppen och lyssnande person. Tummen upp! twittrar Lennart Weiss.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, konstaterar att Sverige behöver bygga ifatt allt som inte blivit byggt.

– Nu krävs det handlingskraft, mod och verkstad. Äntligen har vi en bostadsminister med offensivt uppdrag, säger Johan Lindholm.

Även byggarbetsgivarna vädrar morgonluft.

– Från byggbranschens sida är det bra att bostadsministern nu är på plats så att de blocköverskridande samtalen kring bostadsbyggande kan börja leverera, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, som också ger en signal om vad han förväntar sig av den nye bostadsministern.

Bostadspolitikens utmaningar handlar framför allt om att öka rörligheten, att underlätta för kapitalsvaga hushåll att ta sig in på bostadsmarknaden och att skapa förutsättningar för att öka byggandet. Små åtgärder kommer inte att lösa hela knuten. Därför hoppas vi nu att Peter Eriksson kommer att få mandat att ta ett helhetsgrepp över bostadspolitiken, säger Björn Wellhagen.

Anders Lago är ännu mer specifik.

– Bostadsbyggandet måste fortsätta att öka rejält, rörligheten bli bättre och inträdet på bostadsmarknaden lättare för många hushåll. Det handlar framför allt om att se över skatter och finansiering, fortsatt förbättrat regelverk och snabbare planprocesser och bättre villkor för hushållen att efterfråga bostäder genom subventionerat bosparande samt förbättrade bostadsbidrag, säger Anders Lago.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062