23948sdkhjf

Världen utanför Europa lockar SDLG

Volvos kinesiska bolag SDLG var tillbaka på Bauma, men primärt inriktat på andra marknader än EU. Än så länge finns inga planer på att släppa maskinerna i Västeuropa, men under tiden tar företaget för sig rätt skapligt i andra delar av världen, vilket behövs när den kinesiska hemmamarknaden ligger i träda.
2014 såldes en bit över 24 000 maskiner från SDLG runt om i världen. Förra året stannade siffran strax över 14 000. Trots det stora försäljningstappet andas företaget stor optimism och pekar på framgångar på många marknader.

– 2015 var ett starkt år för SDLG och jag är säker på att 2016 också kommer att bli bra. Varumärket växer i Apac, Emea och i Amerika och därför är Bauma ett bra tillfälle för oss att visa våra maskiner och vår internationella expansion, säger företagets ordförande Yu Mengsheng.

Merparten av företagets tillbakagång beror på en extrem nedgång på den kinesiska hemmamarknaden. Ett sätt att möta nedgången har varit att bygga upp ett internationellt sälj- och servicenät och i dag finns 77 dealers spridda över stora delar av världen. Bland annat har Nordamerika bearbetats hårt sedan starten för två år sedan. Antalet dealers har ökat från sju till 29 medan antalet etableringar vuxit från tolv till 53. Företagsledningen lyfter särskilt fram hjullastarna som på ett lyckosamt sätt tagit upp konkurrensen med de traditionella tillverkarna av så kallade premiummaskiner.

Bland annat har företaget försökt övertyga den nordamerikanska marknaden om att hjullastarna gör sig väldigt bra i exempelvis snöröjning och förstås som materialhanterare.

Enligt företagsledningen innebar deltagandet på Bauma Africa hösten 2015 ett värdefullt steg för att öka intresset för varumärket. Bland annat betonas att flera av företagets representanter ”tvingats” utöka sina lokaler för att möta den ökade efterfrågan. Bland lite större investeringar finns ett showroom i Marocko och ett reservdels- och servicecentrum i Sudan.

Företaget försöker också hitta lite mer udda vägar i marknadsföringen. I Thailand har det gjorts i form av en satsning som ska resultera i bättre utbildade förare och ökad säkerhet i och kring maskinerna. I Vietnam har företaget gått in som en av huvudsponsorerna för den asiatiska motsvarigheten till den europeiska fotbollens Champions League. Förra våren lanserades också den första CE-märkta hjullastaren i Turkiet, men därifrån är steget långt till att släppa maskinerna i EU.

Tills vidare kommer vi inte att få se SDLG i vår del av Europa. Det finns helt enkelt inte tillräckligt stor efterfrågan på kinesiska maskiner. Men vi står beredd om situationen skulle förändras, sade Volvo Construction Equipments vd Martin Weissburg när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom på Bauma.

– Trots nedgången har vi fortsatt att investera i bolaget. Vi har haft en kinesisk bubbla, men nu har den korrigerats och Kina känns fortfarande bra som marknad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078