23948sdkhjf

Kortrumpat i kranvärlden

Framför allt mindre grävmaskiner är i dag ofta kortrumpade. Men även större maskiner kan vara hjälpta av att överhänget minskar. På Bauma fanns ett exempel i form av den bandgående fackverkskranen SCX3500-3 med kapacitet att lyfta 350 ton.
Åtminstone här i Sverige är en märkbar tendens i byggandet att allt mer utförs med hjälp av förtillverkade element. Det ställer stora krav på logistiken, inte bara till och från byggarbetsplatsen utan även på. Elementen är ibland stora, ofta tunga och ofta ska de sättas på plats i anslutning till befintliga byggnader eller trafikleder, vilket ställer stora krav på den utrustning som utför själva lyftet.

Helt klart är att de bandgående fackverkskranarna ökar i betydelse i takt med att deras tjänster blir allt mer efterfrågade. En av de mer framträdande kranarna på Bauma var SCX3500-3, som presenterades av Hitachi Sumitomo Heavy Industries Construction Crane Co. Max lyftkapacitet anges till 350 ton, högsta höjd på tornet till 60 meter och bommens längd till mellan 24 och 72 meter.

En primär uppgift för konstruktörerna har varit att hitta lösningar som gör maskinen användbar i exempelvis stadskärnor, vilket bland annat uppnåtts genom att hitta väldigt kompakta lösningar under kranmasten. Transportbredden understiger tre meter och dessutom beskrivs maskinen som kortrumpad, vilket i hög grad underlättar arbete i trånga miljöer.

Drivkälla är en steg IV-anpassad Cummins-diesel på 272 kilowatt. För att ytterligare hålla bränsleförbrukning och miljöpåverkan nere finns dels en funktion som släcker ner motorn vid tomgångskörning och dels eco mode som ska säkerställa att maskinen inte ger mer kraft än vad som behövs vid lättare arbetsmoment.

För att öka stabiliteten har bomfoten breddats samtidigt som konstruktionsmaterialet är grövre än tidigare. Därmed ska lyften kunna göras säkrare och med mer precision än tidigare.

Ett maskinövervakningssystem ska hålla kollen på maskinens status, det arbete som utförs och hjälpa till med att planera in bland annat service och underhållsarbeten.

Den utställda kranen överlämnades för övrigt till sin nya ägare innan mässan avslutades. Köpare var Weldex, som från en relativt blygsam start i Skottland 1979 nu växt till Storbritanniens största uthyrare av bandgående kranar som erbjuds i storlekar från 50 till 1 350 ton.

Företaget har sedan tidigare sex kranar från Hitachi Sumitomo i sin maskinpark, och är nu inne i en förnyelsefas som inneburit inköp av åtta nya kranar, två SCX3500-3 och sex mindre enheter med kapacitet att lyfta runt 80 ton. Leveranserna ska vara avslutade i höst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078