23948sdkhjf

Case storsatsar i Europa

Fem bandgrävare stod i centrum hos Case som visade upp en rejält breddad bandgrävarserie på årets Bauma. Annars innehöll montern ett axplock ur sortimentet med varierad utrustning för användning i bland annat stadsmiljöer, stora infrastrukturprojekt, bergtäkter och vid återvinning.
Årets Bauma blev något av en europeisk manifestation för Case som lyfte fram att företaget nu investerat rejält i sina italienska fabriker för att etablera två centrala enheter med till viss del skilda kompetenser. Lecce blir navet för de hjulburna maskinerna medan de tidigare Japantillverkade bandgrävarna från Sumitomo kommer att tillverkas i San Mauro.

– Vi är säkra på att vi kommer att kunna förbättra kvaliteten på våra produkter på det här sättet samtidigt som vi ökar flexibiliteten och snabbare kan ställa om efter önskemål från de lokala kunderna. Det gäller både långsiktig produktutveckling och individuell kundanpassning. Vi räknar även med kortare leveranstider, säger Andy Blandford, vice vd för CNH Industrial Construction Equipment Europe, Middle East & Africa.

Case har i mer än 20 år haft ett produktionssamarbete med Sumitomo. Förra året tecknades ett avtal som lyfte samarbetet ytterligare ett steg. Med hjälp av erfarna tekniker och logistiker från Sumitomo har fabriken i San Mauro förvandlats till praktiskt taget en kopia av sin japanska motsvarighet. De komponenter som används ska vara de samma liksom de kontroller som ska förhindra att några ”måndagsexemplar” letar sig ut till kunderna. För säkerhets skull har ytterligare några kontroller etablerats.

De första maskinerna i den nya CX-serien hade redan börjat tillverkas inför mässan och, enligt nuvarande planer, ska åtta modeller i storlekar från 13 till 30 ton vara i full produktion nu i juni.

Även i Lecce sker en rejäl omställning för att bygga upp ett kompetenscentrum för hjulburen utrustning. Grävmaskiner, grävlastare, teleskoplastare och kompaktlastare utgör de fyra första familjerna och efter hand integreras även väghyvlar i produktionen.

Tanken är att ta kontroll över hela produktionskedjan. Därför satsas bland annat på klipp- och svetsutrustning, måleri, hyttmontering och kontrollstationer.

I grunden handlar det om en nollvision som ska uppnås med hjälp av en framtida strategi som beskrivs som ständig förbättring. Medverkan från varje enskild anställd oavsett om det handlar om arbetsytor, ergonomi, säkerhet, logistik eller arbetsprocess ska ge det ultimata resultatet: noll fel, noll svinn, noll tidsförlust och noll olyckor.

De nya fabrikerna har också öppnats upp för att släppa in mer ljus och även i övrigt blivit ljusare för att förbättra arbetsmiljön. Dessutom finns nu en mottagningsyta där bland annat kunder ska kunna tas emot för att via en guidad tur få inblick i produktionen.

Andy Blandford framhåller att det är tryggt att ha moderbolaget CNH Industrials starka ekonomi i ryggen.

– Det handlar om en årlig omsättning kring 25 miljarder US-dollar och ett resultat som förra året stannade kring 1,5 miljarder US-dollar. Trots de stora utmaningarna förra året lyckades Case öka rörelseresultatet med 14 procent. Det visar att vi är på rätt väg och jag räknar med att vi kommer att förbättra resultatet år för år, säger Andy Blandford.

På Bauma visades fem nya steg IV-anpassade grävarmodeller i D-serien. De tre minsta modellerna väger mellan 14 och 18 ton medan de två största hamnar på var sin sida om 50-tonsstrecket.

I likhet med de maskiner i D-serien som redan lanserats används SCR-teknik för att klara utsläppskraven, vilket också innebär att det inte krävs något dieselpartikelfilter. I stället används Adblue som, enligt tillverkaren, behöver fyllas på vid ungefär var tionde bränslepåfyllning.

Även hydrauliken har vässats i D-serien. Bland annat utlovas elektroniskt kontrollerade hydraulpumpar och en större huvudventil, vilket tillsammans märkbart ska förbättra cykeltiderna med så mycket som upp till tolv procent, enligt tillverkaren. Dessutom utlovas ökad lyftkraft.

Ett flertal system ska göra sitt för att hålla bränsleförbrukningen nere, band annat genom att optimera kraften vid bomrörelser, sväng och tomgångskörning. Föraren kan även välja mellan tre arbetslägen beroende på hur mycket kraft varje enskild arbetsuppgift kräver.

Case passade också på att visa att företagets kompaktlastare kan användas till betydligt mer än vad många tror. Maskinerna i sig kan förses med såväl tredje som fjärde hydraulfunktion, krypväxel, högflödessystem och allt-i-ett-joystick. Till det kommer ett allt bredare utbud av redskap, exempelvis för vinterns snöröjning eller vägunderhåll under sommaren.

Ungefär 250 besökare utnyttjade dessutom möjligheten att följa med företagets representanter till en närbelägen grustäkt för att mer ingående känna på spakarna i en del av nyheterna.

Ungefär tre gånger så många tog vara på chansen att testa spakarna i simulator i montern, en riktig publikmagnet som stundtals var helt dold bakom en mur av åskådare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094