23948sdkhjf

Mässpremiär med mersmak

Vädergudarna var på sitt allra soligaste humör när Svenska Maskinmässan arrangerades för första gången på Solvalla 2-4 juni. Och gensvaret från de cirka 90 utställarna och drygt 11 700 besökarna var positivt – mycket talar för att det blir en fortsättning.


När en samlad maskinbransch klagade över att det vuxit fram alldeles för många mässor i Sverige och grannländerna valde branschorganisationen Maskinleverantörerna en något oväntad lösning – att börja planera för en mässa till. Att arrangemanget skulle genomföras i Stockholmsområdet där befolkningen är störst och bygg- och anläggningsverksamheten som hetast var närmast självklart.

– Trots att det funnits en överetablering av entreprenadmaskinmässor i Sverige har vi valt att skapa en helt egen lösning där vi själva kan dra upp riktlinjerna och styra hårdare enligt de önskemål som framförs av våra medlemmar, säger Maskinleverantörernas vd Björn Bäckström.

– Våra medlemmar har lyft fram detaljer som upplevts irriterande på andra mässor och därmed fick vi en stabil grund att stå på. Återkommande krav var fritt inträde, fri parkering, fungerande internet och telefonuppkopplingar, bra mat till en rimlig kostnad och välplacerade toaletter. Väl så väsentligt var att mässan ska vara lättillgänglig, centralt belägen samt kompakt och därmed lättöverskådlig med möjligheter att gå fram och tillbaka mellan montrarna.

För Björn Bäckström har arrangemanget dessutom medfört en extra bonus.

Vi har strävat efter att få med alla leverantörer i organisationen, men det har funnits en del som inte varit helt övertygade om nyttan av att vara med i en branschorganisation. Helt klart är att Svenska Maskinmässan tillför nytta till medlemmarna och har fått en del att tänka om. Vi har på kort tid fått förfrågningar från ungefär 65 företag om medlemskap. Av dessa har vi tackat nej till ungefär 25 för att de inte uppfyller de krav som ställs för medlemskap, säger Björn Bäckström.

När Svenska Maskinmässan slutsummerades efter tre dagar konstaterar arrangörerna att den lockat drygt 90 utställare och 11 740 besökare, men väl så viktigt är att flertalet närvarande var synnerligen nöjda med arrangemanget.
– En riktig fullträff, vi har fått mycket uppskattning både från utställare och besökare. Men det var mycket jobb bakom. Bland annat rekade vi platser och hittade Solvalla. Vi letade arrangör och hittade Svenska Mässan. Det blev en mycket lyckad kombination, säger Christer Söderberg, ordförande för Maskinleverantörerna ML och vd för Swecon Anläggningsmaskiner.

Hampe Mobärg, vd för branschorganisationen Maskinentreprenörerna stämmer in i hyllningssången.

– Vi anser att Svenska Maskinmässan infriade förväntningarna och lite till. Inramningen och de fasta faciliteterna på Solvalla bidrog till en klar kvalitetshöjning av mässarrangemanget förutom att utställarna hade gjort allt för att visa upp sina produkter på bästa sätt. Utställningsområdet är större än man tror när man ser på det utifrån, men samtidigt koncentrerat på ett riktigt bra sätt för besökarna, säger Hampe Mobärg.

Niklas Wiklund, vd för Wiklund Trading var redan efter ett par timmars öppethållande den första mässdagen förvissad om att mässan skulle bli lyckosam. Kanske inte så konstigt med tanke på att de två största maskinerna i montern redan hade hittat nya ägare.
– Flera av våra kunder tyckte att det var bra att betydande nymaskinsleverantörer fanns på plats. Som utställare är vi supernöjda med montern samtidigt som personal från arrangören var både positiva och hjälpsamma, säger Niklas Wiklund.

Magnus Täljemark, försäljningsansvarig för snabbt växande Yanmar i Europa är lika imponerad.

– För oss var det här helt klart den bästa maskinutställning vi medverkat i i Sverige.

Gabriel Börjesson, mässansvarig för Svenska Maskinmässan, verkar också minst sagt nöjd med att den Göteborgsbaserade mässgiganten hittat vägen till Stockholm.

Vi har aldrig tidigare mött ett så stort intresse, både från utställare och besökare. Allt har gått över förväntan och gjort arrangemanget till det hittills största i Svenska Mässans historia, säger Gabriel Börjesson.

Magnus Persson, ordförande i Maskinentreprenörerna och vd i VSM Entreprenad, hoppas på en fortsättning.

– Det blev en fantastiskt fin mässa, bra organiserad på ett koncentrerat område, bra organiserad och begränsad till vår bransch. Jag hoppas att den återkommer 2018 och att det blir en naturlig mötesplats för maskinleverantörer och maskinentreprenörer, säger Magnus Persson.

I skrivande stund finns inget svar på frågan om arrangemanget kommer att återupprepas.

– Uppdraget från styrelsen var att arrangera en mässa i år. Nu när den är genomförd får vi undersöka hur utställare och besökare upplevde arrangemanget. Därefter får vi ta ställning till hur det kommer att se ut i fortsättningen. Vi är öppna för alla alternativ, även om många har uppfattningen att det vore bra med en mässa vart annat år, säger Björn Bäckström.

Under lång tid har Maskinexpo varje år samlat större delen av leverantörerna till de svenska maskinentreprenörerna. Det har krävt stora ytor och därmed också försvårat en centralt belägen placering. Ett resultat är att mässan kritiserats för att vara för stor och för att vara placerad allt för ocentralt.

Det vi sett i år är att det som tidigare varit den klart dominerande utställningen i branschen splittrats i två mer nischade evenemang med olika huvudmän. Något förenklat kan sägas ett för maskiner och ett för tillbehör och redskap. Den besökare som vill se hela utbudet av maskiner och tillbehör måste därför besöka båda mässorna, något som uppenbarligen inte skett i någon större utsträckning.

Förra årets Maskinexpo lockade runt 22 000 besökare. 2011 räknades drygt 32 000 besökare in genom portarna för att besöka 578 utställande företag. I år drog Svenska Maskinmässan i rådande högkonjunktur strax under 12 000 besökare och Maskinexpo drygt 13 000. Sammanlagt tecknade ungefär 400 företag monterplats på de båda mässorna.

En snabb slutsats, baserad på erfarenheten från ett enda år, är att mässorna var för sig kan vara hur bra som helst, men att splittringen innebär en kraftig minskning av framför allt besökare, men kanske också av utställare.

Men det behöver inte betyda att strategin är fel. Det kan faktiskt vara så att även besökarna är nischade och att de nu utnyttjar möjligheten att enbart besöka den mässa som bäst stämmer överens med det egna behovet.

Vad som händer i framtiden är höljt i dunkel, men en sak är klar. Branschen väntar med spänning på beskedet om Svenska Maskinmässan återuppstår och i så fall med vilken periodicitet.

Med tanke på det positiva gensvaret under mässdagarna är det dock ingen högoddsare att räkna med att den svenska mässkartan kommer att ritas om. I varje fall tycks flertalet som ställde ut eller besökte årets evenemang vara övertygade om att Svenska Maskinmässan kommer tillbaka 2018. Men det öppnar för ytterligare en fråga. Vad händer på mässfronten i Stockholmsområdet 2017?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062