23948sdkhjf

Komatsu hårdsatsar på gruvnäringen

Varumärken som Montabert, Joy och P&H knyts nu till Komatsu i och med att den japanska maskinjätten storsatsar på gruvsidan genom att förvärva Joy Global. Bland annat kompletteras maskinparken med gigantiska grävmaskiner och maskiner för underjordsbruk.
Gruvnäringen spelar en väsentlig roll när Komatsu nu tar ett rejält avstamp mot det 100-årsjubileum som väntar 2021. Företagsledningen oroas inte av den djupdykning som kännetecknar gruvnäringen i dag utan räknar kallt med att en snabbt ökande befolkning och den pågående urbaniseringen kommer att medverka till en kraftigt ökad efterfrågan på bland annat metaller runt om i världen och att den delen av verksamheten kommer att generera stora intäkter under lång tid.

Ända sedan starten 1921 har gruvnäringen haft stor betydelse för Komatsu. På 1990-talet gjordes en del förvärv och nu anges omsättningen på gruvsidan till motsvarande 38 miljarder kronor per år.

Och mer ska det bli. Joy Globals produktsortiment skiljer sig avsevärt från köparens. Komatsu står visserligen oerhört starkt på ovanjordssidan, men saknar exempelvis de gigantiska grävarvidunder som bär P&H varumärke. Bland annat tillverkas draglines med bomlängder på upp till 130 meter och skopor som rymmer upp till 122 kubikmeter.

Genom förvärvet får Komatsu också tillgång till Joys breda utbud av maskiner för underjordsarbeten – exempelvis borriggar, lastare och truckar.

Enligt planerna kommer affären, värd cirka 2,9 miljarder US-dollar, att slutföras i mitten av 2017. Det förutsätter då godkännande från berörda instanser, bland annat Joy Globals aktieägare.

Tanken är att Joy Global ska drivas vidare som ett eget dotterbolag, men i ett mycket nära samarbete med moderbolaget. Bedömningen är att man därigenom bland annat ska uppnå stora vinster genom att samordna forskning, komponentanvändning, inköp och mycket annat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063