23948sdkhjf

Load up laddar upp

Load up North går av stapeln i början av september, den fjärde upplagan av mässan arrangeras i Fällfors och enligt arrangörerna är det spikat att mässan kommer att gå vartannat år i Boden och vartannat år i Västerbotten.

Skellefteå. Den 1-3 september är det dags för Load up North igen, efter tre mässor i Boden arrangeras evenemanget denna gång i Fällfors utanför Skellefteå.


– Det är ett fantastiskt mässområde, med oändligt med yta, säger mässgeneral Bo Sandström.


Han räknar med 13 000-14 000 kvadratmeter ren monteryta.


– Målet var att få lika mycket yta som i Boden, det har vi uppnått och överträffat.


Mässan arrangeras på ett gammalt militärt flygfält, det vankas därför både asfalterade ytor och gräsytor. Trots att flygfältet ligger en bit utanför Skellefteå ska mässan vara lätt att nå.


– Vi kommer också att ha bussar som går kontinuerligt från centrala Skellefteå, säger Bo Sandström.


Årets mässa blir den fjärde i ordningen och bytet av ort är inte den enda förändringen, två nya sektorer gör sitt intåg: jord/skog samt väg/anläggning, mässan uppges därför omfatta både entreprenadmaskiner, transport, rekrytering, jord, skog, väg och anläggning.


De nya sektorerna kommer att märkas på flera sätt, det blir till exempel uttagningstävlingar inför SM i skotare, i samarbete med naturbruksgymnasierna i Burträsk och Kalix samt Maskinentreprenörerna anordnas också en aktivitet riktad mot niondeklassare i Skellefteå, Arvidsjaur, Piteå med flera ställen.



– 500 skolungdomar bjuds in och bussas hit, de får sedan testa och tävla med olika maskiner i en slinga med tio stationer på området, säger Bo Sandström.


15-åringarna tävlar i lag och ska få prova på både entreprenadmaskiner och skogsmaskiner, det blir till exempel både hjullastare, skotare och grävmaskiner.


Förhoppningen är att kanske så ett frö hos några av ungdomarna, återväxten och bristen på kompetenta förare är ett problem inom både skogs- och entreprenadbranschen.


– Det är en riktigt bra aktivitet och passar väldigt bra på mässan som har en inriktning mot rekrytering, kommenterar Bo Sandström.


Load up North kommer i fortsättningen att gå vartannat år i Boden och vartannat år i Västerbotten.


– Det är spikat att vi kommer att varva och även om det inte är bestämt att det blir i Fällfors när mässan går i Västerbotten är det mycket som talar för det, det är en kanonanläggning, säger Bo Sandström.


Efter tre år lämnar man alltså Norrbotten, åtminstone tillfälligt.


– Vi ville ha tre år på raken i Boden för att befästa vår ställning, då kunde ingen annan komma in.


– Men sedan kan man inte ha ihjäl folk med mässor på samma ställe, då blev Fällfors ett bra alternativ, säger Bo Sandström.


Många av utställarna från Boden finns med även i Fällfors och arrangörerna räknar med totalt 170-180 företag.


Det finns dock en del avhopp också, i Boden 2015 fanns både Pon Equipment, Liebherr, EMS och Delvator med, samtliga saknas i 2016 års utställarlista.


– Vi har tappat en del av de stora, de har haft en egen mässa på Solvalla och satsade stort där, flera har dock sagt att de kommer till Boden nästa år, säger Bo Sandström.


– Det är inget problem för oss, visst vore det kul om alla var med alltid men vi lever inte i den världen. Vi har haft tre fantastiska år och får räkna med att det svänger.


En av jättarna kommer dock till Fällfors.


– Swecon tycker att marknaden häruppe är så viktig, de har gjort mycket affärer på mässan tidigare och tycker att det är viktigt att vara med.


Och även utan jättarna lär det bli massor av maskiner, lovar Bo Sandström.


– Det blir inte mindre med maskiner, men kanske andra typer, alltifrån skogsmaskiner, grävmaskiner och hjullastare ner till fyrhjulingar.


Ett uppskattat inslag i fjol var föreläsningsprogrammet, som man därför utvecklat, bland talarna återfinns bland annat Norrbotniabanans projektledare Elisabeth Sinclair, Bolidens avdelningschef för gruvteknik Mikael Palo, Per Jannert, gruvchef för Björkdalsgruvan, Lars Bergdahl, projektchef för Norrbotniabanan och Roger Hansson, utvecklingschef och chef för hållbara inköp på LKAB.


Mässan ska också fungera som en mötesplats, en befintlig restaurang kompletteras under mässan med ytterligare en restaurang och olika kvällsaktiviteter ska gynna utbytet mellan folk i branschen.


– Utställarna gör mycket affärer mellan varandra och måste få en möjlighet att träffas, kommenterar Bo Sandström.


Han väntar sig en lite annorlunda publik när mässan nu flyttat några mil söderut och hoppas på en hel del nya entreprenörer, till exempel inom de nya sektorerna jord/skog och väg/anläggning.


– Det är inte så långt emellan men ändå blir det nog helt andra besökare, i Norrbotten var det 90 procent norrbottniska besökare, här blir det nog både västerbottningar och norrbottningar.


Han räknar med många besökare från skogsbranschen, för övrigt hoppas han på entreprenörer och maskinanvändare av olika slag.


– Om det sedan kommer ett antal familjer med barn är det helt OK, man vet inte var de jobbar om 20 år.


Fjolårets arrangemang blev i någon mån ett eldprov för organisationen – ett mycket blött sådant.


– Det regnade som aldrig förr och fyra montrar stod med 40 centimeter vatten, vi ryckte ut, beställde sugbilar, gick ner i vattnet och flyttade det som gick att flytta.


– Vi bevisade att den här organisationen fungerar till 110 procent, även i extrema förhållanden. Det var det bästa som kunde hända, nu vet utställarna att de kan lita på oss.


Enligt Bo Sandström har Load up North haft medvind redan från början.


– Det har varit en fantastisk resa.


– Våra samarbetspartner till den första mässan, Peab Cliffton, LKAB, BDX med flera, ville verkligen ha en mötesplats och Boden var en klockren lösning, både när det gäller hur man gör en mässa och rent geografiskt.


Marknadens tydliga önskemål och starka samarbetspartners lade grund för det han anser vara ett sällsynt lyckat evenemang.


– Marknaden är het häruppe, och vi är den enda mässan i sitt slag norr om Stockholm.


Trots bristen på konkurrens slår man sig dock inte till ro, lovar han.


– Vi tänker hela tiden utveckling, det går inte att vara helt nöjd, gör vi inte mässan bra kommer någon annan att ta över.


– En sak som vi förbättrat är till exempel att demoområdena och demokörningarna blivit bättre och sker nu kloss mot montrarna.


Han betonar också vikten av att våga tacka nej till ”fel” utställare.


– Vi måste hålla kvaliteten och kan inte ha ”utfyllnadsutställare”, det är så lätt att släppa in utställare som inte riktigt har på mässan att göra, men det är en farlig väg att gå.


– Utställarna hade märkt det direkt, nu litar de på oss och vet att vi vill göra en högkvalitativ mässa.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078