23948sdkhjf

622,5 miljarder till infrastruktur

622,5 miljarder till infrastruktur föreslås i regeringens infrastrukturproposition som presenterades i veckan och där man utlovar både nyinvesteringar och satsningar på drift och underhåll. Höghastighetsbanorna finns också med som ett mål.

Regeringens infrastrukturproposition anger vilka ramar de vill ge transportinfrastrukturen och vilka prioriteringar de vill göra under perioden 2018-2029.


Ramen föreslås bli 622,5 miljarder kronor, en ökning med 100 miljarder jämfört med nuvarande plan.


– De ökade resurser som vi nu föreslår gör det möjligt att stärka infrastrukturen i hela landet men vi lägger även en del av pengarna på nyinvesteringar så att vi kan fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger infrastrukturminister Anna Johansson.


Regeringen vill satsa både på drift och underhåll och på nyinvesteringar, höghastighetsbanorna mellan landets storstäder finns med som ett mål och där ska utbyggnaden ske ”i en takt som ekonomin tillåter” förklarar regeringen.


– Den här infrastrukturpropositionen ger ekonomiska ramar för fler tåg i tid och mer gods på järnväg. Vi sätter också upp ett mål om nya stambanor för höghastighetståg. De är alla viktiga delar i en omställning av transportsystemet, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.


Regeringen vill förstärka underhållet, enligt ett pressmeddelande har regeringen ökat det årliga anslaget till järnvägsunderhåll med 1,34 miljarder per år 2016-2018 och nu ska detta utökas ytterligare, regeringen föreslås att anslaget till drift- och underhåll av järnvägen ökar med 47 procent perioden 2018-2029 jämfört med perioden 2014-2025


Resurserna till vägunderhåll ökar också uppger regeringen, som anser att förslagen i propositionen gör det möjligt att till exempel öka bostadsbyggandet och förbättra förutsättningarna för näringslivet.


När riksdagen tagit ett beslut i frågan kan arbetet med åtgärdsplaneringen ta vid, enligt regeringen kan de åtgärder som bör prioriteras då identifieras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063