23948sdkhjf

Genomtänkt vinterpaket för effektiv snöröjning

Vinterutrustade hjullastare som fixar både sandning och plogning i samma moment erbjuds nu av Pon Equipment. Jämfört med traditionellt underhåll utlovas tidsbesparingar på upp mot 50 procent.


Att kunna ploga och sanda i samma moment är egentligen inget nytt. Enligt Pon Equipment har dock företaget varit med i framtagandet av en lösning där separat hydraulik byggs på maskinen. Därmed kan hjullastaren använda redskapen parallellt och dessutom helt utan prestandaförluster, enligt företaget.

— Tidsbesparingen är upp till hälften jämfört med det traditionella sättet då föraren behöver byta redskap på hjullastaren, lovar Krister Åkerblom, försäljnings- och produktchef för kompaktmaskiner på Pon Equipment.

Vinterpaketet kan fås på de kompakta Cat 906M och Cat 908M som väger in kring 5,6 respektive 6,4 ton. Maskinerna säljs med vinterhjul, anpassad hydraulik, vikplog eller klaffskopa och sandspridare. Utrustningen gör att det går att ploga och sanda i samma moment, något som effektiviserar underhåll av exempelvis gång-, cykelvägar, trottoarer och mindre gator väsentligt.

Ett av de företag som snabbt anammade vinterpaketet är Vannesta Entreprenad som investerat i en vinterutrustad Cat 906M. För ägaren Johan Blomqvist, som huvudsakligen verkar i Mälardalen är det parallella körsättet en närmast självklar lösning.

— Med den typen av underhåll vi arbetar med måste det vara så. Ska man vara effektiv på gång- och cykelvägar och trottoarer finns inget alternativ, hävdar han.

Vannesta Entreprenad har drygt 30 maskiner, omsätter 50 miljoner kronor och sysselsätter ett 30-tal personer. En stor del av uppdragen genomförs som underentreprenader, men företaget tar gärna egna entreprenader, hyr ut maskiner, återvinner asfalt, betong och krossar material.

Företaget har även sedan flera år ansvaret för snöröjning och vinterunderhåll i Mariefred. Johan Blomqvist har med åren samlat på sig rejält med erfarenhet och på en punkt är han mycket bestämd.

Att plogen och sandspridaren kan köras samtidigt på lastmaskinen är enda sättet att konkurrera jämfört med andra lösningar. Annars blir du aldrig lönsam, säger han.

De vinterutrustade hjullastarna utlovas vara användbara under hela vinterperioden och dessutom väldigt snabba att tas i drift,

— Med vårt paket får entreprenörerna snabbt och enkelt en lönsam, effektiv och komplett vintermaskin som är färdig för att ploga och sanda med direkt när den levereras, lovar Krister Åkerblom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094