23948sdkhjf

Kameraförsedda drönare tillbaka på banan

Riksbyggen har fått tillstånd att inspektera tak och fasader med hjälp av kamerautrustade drönare i hela Sverige. Det är ett välkommet besked sedan företaget – liksom många andra – tvingades upphöra med användandet av drönare efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i höstas.


Riksbyggen har använt kameraförsedda drönare i samband med tak- och fasadinspektioner sedan 2015. Arbetet avbröts dock hastigt och mindre lustigt sedan Högsta förvaltningsdomstolen i oktober förra året slog fast att kameraförsedda drönare omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen.

Nu rapporterar företaget att det fått kameraövervakningstillstånd för drönare i samtliga kommuner i Sverige.

Besked om att vi kan börja använda drönarna är mycket glädjande. Genom att använda drönare vid tak- och fasadinspektioner skapar vi kundnytta för bostadsrättsföreningarna och våra medarbetare får en säkrare arbetsmiljö, säger Göran Danling, processansvarig för teknisk förvaltning på Riksbyggen.

Än så länge gäller dock inte tillståndet för mer än fem kameror.

– Det är en bra början och gör att vi kan komma igång igen i de marknadsområden som var först ut med att använda drönarna, till exempel i Skaraborg, säger Göran Danling.

Förhoppningen är att metoden ska kunna användas i samtliga marknadsområden efter sommaren. En anledning är att justitiedepartementet föreslagit att drönare över huvud taget inte ska omfattas av kravet på tillstånd i kameraövervakningslagen. Förslaget som varit ute på remiss föreslås träda i kraft 1 augusti i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062