23948sdkhjf

Öppning för privat kapital till infrastruktur

Smartare upphandlingar och mer privat kapital kan göra det möjligt att genomföra infrastrukturprojekt snabbare, mer kostnadseffektivt och med högre kvalitet. Den slutsatsen drar den kommitté som utreder finansieringen av infrastruktur i Sverige, och föreslår därför ett försöksprogram för OPS.



I bland annat

USA och Storbritannien är inslag av privat kapital förhållandevis vanliga i större offentliga investeringar. I Sverige har dock politikerna generellt varit extremt ovilliga att ens testa så kallade OPS-projekt (offentlig-privat samverkan). Undantag finns dock, exempelvis Arlandabanan och Nya Karolinska Solna.

Den gängse uppfattningen är att dessa samarbeten mellan offentliga och privata aktörer leder till ökad effektivitet och sänkta bygg- och driftkostnader. Liknande bedömning gör nu regeringens utredare som tittat närmare på finansiering av infrastruktur med privat kapital. I det betänkande som nyligen överlämnades till finansminister Magdalena Andersson konstateras dock att det inte finns något vetenskapligt belägg för effektivitetsvinsterna. Förslaget är därför att det ska inrättas en expertfunktion som utifrån de internationella erfarenheter och forskningsresultat som finns ska förbereda och identifiera lämpliga OPS-projekt i Sverige. Dessutom förordas ett försöksprogram med minst tre större väg- eller järnvägsprojekt som ska genomföras i form av offentlig-privat samverkan (OPS).

Vi tror mycket på att alla genomförandeformer som stödjer en ökad effektivitet inom transportinfrastrukturen ska användas. OPS ska inte ses som en finansieringsform utan som en genomförandeform som använt vid rätt tillfälle skapar mer infrastruktur för skattebetalarnas pengar, vilket är ytterst angeläget och högst aktuellt i samband med att en ny nationell infrastrukturplan är under utformning, säger Lars Redzer, ansvarig för infrastrukturfrågor på Sveriges Byggindustrier, där man är klart positiva till förslaget.

Även Skanska som har mångårig vana vid OPS-projekt hyllar förslaget.

Ny infrastruktur är en förutsättning för att möta behoven av bostäder, skolor och äldreboenden. OPS tar hänsyn till den totala kostnaden för projekt över tid och stimulerar därmed till innovation. Det behövs i byggbranschen. Vi uppmanar regeringen att ta till sig kommitténs rekommendationer och gå vidare med nya OPS-projekt, säger företagets vice vd Anders Danielsson.

Företaget ligger till och med en bit före regeringen i och med att lämpliga svenska OPS-projekt redan identifierats. De föreslagna projekten beskrivs som stora, komplexa och väl avgränsade och kan dessutom betala sig själva genom brukaravgifter. Några förslag är östlig förbindelse, Södertörnsleden och nya Skurubrun i Stockholm, fast förbindelse Helsingborg-Helsingör och Gullmarsbron i Lysekil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093