23948sdkhjf

Smarta skyltar

Ny teknik ska få vägmärkena att larma själva när de behöver tillsyn.

Lösningen ska kunna användas även på vägarbetsplatser – larmet ska gå när avstängningarna inte längre står rätt.
– Kunderna hade ett uttalat behov av att kunna ha kontroll över vägmärkesfloran men när vi arbetade med att ta fram ett inventeringsverktyg såg vi att det behövs automatisk övervakning också, säger Jonas Forsvall, vd på Blinkfyrar.

– Det som triggat detta är också en helt ny teknik som gör det möjligt att ta fram billiga sensorer, det har verkligen exploderat. Innan den kom var det inte tal om att klara detta, att använda GSM är uteslutet.
Tanken är att förse de kritiska vägmärkena med små sensorer som sedan talar om när märket behöver underhåll eller reparation.
– Så fort något händer går ett larm – till exempel via SMS.

Tekniken skulle kunna användas även på vägarbetsplatser, Blinkfyrar arbetar på en lösning som innebär att man förser avstängningsutrustningen med sensorer, när allt är på plats enligt TMA-planen kan den ansvarige bekräfta att allt är korrekt på läsplattan där de elementen sedan visar sig som gröna ”pluppar”.Om eller när något trillat ner eller vridit sig signalerar systemet, en grön plupp blir röd och larmet går.
– När man får en signal får man gå ut och åtgärda, när allt är lugnt behöver man inte göra något alls, säger Jonas Forsvall.

Läs mer längre fram i vår i Leveranstidningen Entreprenad

—————————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube! :)

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094