23948sdkhjf

Branschskolor ska lösa kompetensbrist

Hösten 2018 ska en försöksverksamhet med branschskolor kunna sättas i drift för att förbättra gymnasiernas möjligheter till yrkesutbildningar.

Branschskolor kan vara ett värdefullt komplement till gymnasieskolor där elevunderlaget är för litet för att de ska kunna erbjudas vissa yrkesutbildningar. Det anser regeringen som därför vill införa en försöksverksamhet med beräknad utbildningsstart hösten 2018.

Maskinförare är bara en av flera branscher där det råder brist på kompetenta yrkesutövare samtidigt som de yrkesinriktade utbildningsplatserna är allt för få. Regeringen konstaterar nu att det kan saknas så mycket som 100 000 gymnasialt yrkesutbildade redan år 2025. Därav kan ungefär 40 000 hänföras till byggbranschen.
För branschorganisationen Maskinentreprenörerna är problemen inte speciellt överraskande. Med vd Hampe Mobärg i spetsen har organisationen hissat varningsflaggan i flera år i och med att många kommuner fått problem att fylla sina gymnasiala maskinförarutbildningar. Maskinentreprenörerna har därför valt att initiera och bygga upp utbildningscenter på sju orter runt om i Sverige där det även bedrivs vuxenutbildning och annan central kursverksamhet.

– Men det räcker inte. Vi måste få regering och riksdag att förstå att det är nödvändigt att satsa mer på utbildningar som ger jobb direkt efter avslutad skola. Annars får fler än maskinentreprenörer problem, har Hampe Mobärg tidigare sagt till Leveranstidningen Entreprenad.
– Som jag ser det är det nu ganska nära ett haveri. När 80 procent av våra medlemsföretag säger att de har svårt att få tag på rätt folk, då börjar det bli riktigt allvarligt. För det här är företag som Sverige måste ha för att klara nödvändig utbyggnad av samhällets viktigaste funktioner, sade Hampe Mobärg också.
Glädjande nog börjar nu även regeringen förstå allvaret i situationen och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström föreslår en försöksverksamhet med branschskolor. Tanken är att yrkesutbildningar med för få elever kan låta eleverna genomföra vissa yrkeskurser på branschskolan och därmed bo kvar hemma under större delen av utbildningen.

Förhoppningen är att det ska blir mer attraktivt för eleverna att söka sig till yrkesutbildningar inom områden där det finns goda möjligheter till inträde och etablering på arbetsmarknaden om studierna kan bedrivas närmare hemmet. Ett incitament för gymnasierna att hoppa på erbjudandet är att den gymnasieskola som ingår avtal med en branschskola ska kunna söka statsbidrag för att ersätta branschskolan.
– Vi behöver utveckla möjligheterna att läsa smala gymnasiala yrkesutbildningar över hela landet. De är basen i industrins och välfärdens kompetensförsörjning. Nu inleder regeringen arbetet med att inrätta branschskolor för att på så sätt säkerställa att utbildningar med litet elevunderlag kan bedrivas på fler orter, säger Anna Ekström.
Förslaget har tagits emot väl av fler branscher, bland annat Sveriges Byggindustrier.

– Det är mycket bra att regeringen nu lägger fram den efterlängtade propositionen om branschskolor. Vi ser det som ett viktigt steg i rätt riktning för att skapa ett mer välfungerande system för yrkesutbildning, säger exempelvis Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.
Bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 augusti 2017 och tillämpas på utbildning som påbörjas efter 1 juli 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094